Izvor: happybsc
27.06.2024 u 20:37
0

SEĆANJE NA GAVRILA PRINCIPA: Festival kao ideja sloobode, u Bijeljini se organizuje prvi PRINCIPFEST

Ove godine u Priboju kod Lopara i u Bijeljini će prvi put biti organizovan „Principfest“ – u znak sjećanja na herojstvo i žrtvu Gavrila Principa i članova „Mlade Bosne“, ali i učešće i značajnu podršku ljudi iz Semberije i Majevice mladobosancima u sudbonosnim danima koji su kulminirali Sarajevskim atentatom.

DVE SESTRE POGINULE U SUDARU: Stravična saobraćajna nesreća u Bihaću

Među brojnim pojedincima koji su pomogli Principu od njegovog prelaska Drine u Semberiji do pucnja u okupatorskog prijestolonaslednika Franju Ferdinanda, značajnu ulogu odigrao je Veljko Čubrilović – veliki nacionalni i kulturni radnik, učitelj u Priboju, čije ime nosi osnovna škola u ovom mjestu, koji je sa svojim bratom Vasom bio aktivan učesnik ovih događaja, zbog čega će mu biti posvećena posebna pažnja na prvom „Principfestu“.

Ideja oko koje nastaje ovaj festival je ideja slobode, kao temeljne vrednosti svakog čoveka, građanina i naroda, ali i nastojanje da se borbi i žrtvi za slobodu od pre 110 godina posveti dužna pažnja, jer su osnov na kojem počiva današnji život ne samo u Republici Srpskoj, već i u drugim društveno-političkim entitetima na južnoslovenskom govornom području.

Na Vidovdan, na osnovnoj školi u Priboju biće otkriven mural sa likovima Gavrila Principa i Veljka Čubrilovića. Književnik i publicista Muharem Bazdulj govoriće o Sarajevskom atentatu i omladincima koji su ga izvršili, a za muzički deo programa zaduženi su novosadski di-džej Vanjanja i „Prljavi inspektor Blaža i kljunovi“.na festivalu koji je zamišljen kao dvodnevna multimedijalna manifestacija, 29. juna, u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ biće otvorena izložba ahivske građe „Sarajevski atentat“ iz Arhiva BiH, a prije toga, a Muharem Bazdulj će i sa bijeljinskom publikom razgovarati o vidovdanskim događajima 1914. godine.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter