Izvor: KURIR
28.04.2024 u 22:13
4

NJU JE PRVO POGODIO: Ovako je Princip odgovorio nemačkom stražaru koji ga je vodio u tamnicu

Gavrilo Princip, čovek koji je 28. juna 1914. godine usmrtio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, umro je na današnji dan 1918. godine.

Likvidacija nadvojvode Ferdinanda uzima se kao početna tačka za Prvi svetski rat, a zbog sukoba koji su ubrzo zahvatili Evropu, ali i ceo svet, suđenje Principu palo je u drugi plan.

Ipak, u odlomku knjige „Gavrilo Princip – Besmrtna mladost“, koju je napisao urednik Kurira Momčilo Petrović, opisani su delovi procesa koji je vođen protiv pripadnika Mlade Bosne, kao i sam atentat.

Suđenje u sudnici Vojnog zatvora u Sarajevu, koje je počelo 12. oktobra, trajalo je 11 dana.

Sudsko veće su činili stranci: predsednik je bio Luiđi fon Kurinaldi, poreklom Italijan, a sudije Majer Hofman i Bogdan Naumović, prvi Nemac, a drugi Ukrajinac.

Pretres je bio samo delimično javan: prisustvovali su samo pozvani predstavnici građanstva, među njima i tri Srbina, bosanska političara. U sudnicu je bio dozboljen i ulazak šestorici novinara: trojica su bila iz Sarajeva, dvojica iz Beča, i jedan iz Pešte.

Bilo je 25 okrivljenih, a svih 5 uhapšenih atentatora bili su, u trenutku izvršenja dela, mlađi od 20 godina, odnosno maloletni po austrijskom zakonu.

Gavrilo Princip imao je 19 godina i 11 meseci, Čabrinović 19 godina i 5 meseci, Grabež 18 godina i 10meseci, Cvetko Popović 18 godina i 3 meseca, a Vaso Čubrilović 17 godina i 6 meseci.

Danilo Ilić imao je pune 24 godine, a Muhamed Mehmedbašić, koji je bio u bekstvu, 27. Njih, i 19 pomagača, tužilac je teretio da su smerali „da se na silu izmjeni opseg područja zemalja Austro-ugarske Monarhije, da se, naime, Bosna i Hercegovina otrgnu od Monarhije i pripoje Kraljevini Srbiji“ i da su „odgovorni za umorstvo iz zasjede“.

Svi atentatori su na sudu izjavili da im je cilj bio uništenje Austrougarske i oslobođenje Južnih Slovena.

Presuda je pročitana 28. oktobra, 5 dana po završetku suđenja. Kroz vrata sudnice, članovi sudskog veća ušli su obučeni u crna odela, što je značilo da će nekome biti izrečena i smrtna kazna.

Princip je osuđen na kaznu teške tamnice u trajanju od 20 godina, pooštrenu jednim postom mesečno, i na dan 28. juna, kad je počinio ubistvo, tvrdim ležajem u mračnoj samici.

Čabrinović na istu kaznu, ali bez posta. Grabež isto – 20 godina teške tamnice, i post svakog 3. meseca.

Vaso Čubrilović za učešće u atentatu dobio je 13 godina i post na svakih 6 meseci. Na pitanje sudije da li se oseća krivim što je učestvovao u zaveri koja je lišila života nadvojvodu, odgovrio je: „A zašto milioni ginu na evropskim bojištima? Ja mogu žaliti prestolonasljednika kao čovjeka, ali ako austrijskog prestolonasljednika ne mogu. Ja mogu žaliti milione naših seljaka!“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “NJU JE PRVO POGODIO: Ovako je Princip odgovorio nemačkom stražaru koji ga je vodio u tamnicu”

  1. Siroti mladi dečko , neka mu je laka zemlja , da eto makar zna da njegovu sliku , baš ovu kao što je u tekstu , držim na frižideru i da ga svaki dan gledam , samo njegovu i Nikole tesle, da zna da su mnogi plakali kada je preminuo a pogotovu jedna mala devojčica koja je držala i mali govor kada su iznosili telo Gavrilovo da ga otpreme za Srbiju , tako piše u kjigama .

    1
    0
    Odgovori
  2. Možda pored ove slike napraviti jedan bedz sa dve slike na istom, jednu pre atentata dok je bio bio na slobodi i pored te ovu gde su ga mučili i na kraju od mučenja i ne lečenja i umorili .

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter