Izvor: Tanjug
28.12.2020 u 07:13
0

Skupština Crne Gore o Zakonu o slobodi veroispovesti

Skupština Crne Gore održaće sednicu na kojoj se očekuje da budu usvojene izmene spornog Zakona o slobodi veroispovesti, tačno godinu dana nakon što je on donet.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocenijo je da su izmenjene i dopunjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe.

Kako ističe, izmenjenom i dopunjenom zakonu, po usvajanju, treba dati šansu određeno vreme, a o novom zakonu se može i treba govoriti posle toga.

O OVOME SE PRIČA:

LANČANI SUDAR NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Jezive scene kod skretanja za Rušanj

HEROJI TIRŠOVE: Doktori novom metodom otklonili tumor na jetri petomesečne bebe!

-Predlogom zakona se poštuje stečeni pravni subjektivitet Crkve i ostalih verskih zajednica, a propisano je da se imovinsko-pravni sporovi između države sa jedne i crkava i verskih zajednica sa druge strane isključivo mogu rešavati u parničnim postupcima pred nadležnim redovnim sudovima. Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu -rekao je Džomić za Tanjug.

Prema njegovom objašnjenju, na bazi pravnih principa i jedinstvenog pravnog poretka reguliše se pitanje upisa crkava i verskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, a sve verske zajednice koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju imaju isti pravni subjektivitet i nema razlike među njima u pravnom smislu.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠOK ZA NERVNI SISTEM: Novi simptomi Kovida 19, OVO najčešće osećaju mladi!

U SRCU ŠUMADIJE, NA OSTATKU UGAŠENOG VULKANA: Srpsko selo imalo više stanovnika od Londona, mnogi hteli da ga OSVOJE (VIDEO)

U SRBIJU STIŽE OLUJNI VETAR! Vreme se brzo menja, a pogledajte šta nas OČEKUJE do kraja godine

Sporni crnogorski zakon izazvao je mnogo polemika u javnosti, a prema ocenama analitičara, osim što je produbio podele i podstakao revolt sveštenstva i vernika SPC, izražen i kroz višemesečne litije, njegovo usvajanje ključno je uticalo na opredeljenje građana Crne Gore da nakon tri decenije na vlasti Demokratska partija socijalista ode u opoziciju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter