Izvor: Telegraf
25.09.2021 u 10:26
0

PRAVILNOM ISHRANOM PROTIV KARDIOVASKULARNIH BOLESTI: Predstavljamo vam pet namirinica za zdravo srce i krvne sudove!

Način ishrane je najvažniji za normalno funkcionisanje srca.

Za zdravo srce i krvne sudove potrebna je pre svega želja i disciplina. Želja da se promeni životni stil, a disciplina da se ta želja zaista i ostvari. Srce i krvni sudovi predstavljaju cirkulatorni sistem našeg tela, sačinjen od ogromne mreže krvnih sudova koja prožima čitav organizam i od koje zavisi celokupno čovekovo zdravlje.

Krv, koja prolazi kroz ovaj tanani sistem zadužena je da organizmu dopremi hranljive materije, hormone, kiseonik, druge gasove do svih ćelija u telu.

PROČITAJTE JOŠSAVET KARDIOLOGA: Kako nezadovoljstvo i loše raspoloženje šteti zdravlju?

Svakodnevno konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima može osigurati održanje normalne cirkulacije krvi i nivoa krvnog pritiska. Ovo je izuzetno dobra hrana za zdravo srce, koja sprečava oksidaciju masnih materija u krvotoku, a time i formiranje tromba.

1. Paradajz

Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čovekovo zdravlje u pitanju, posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.

Ovo povrće je bogato vitaminima B, C i E, a takođe se može pohvaliti sa velikom količinom gvožđa, bakra, mangana i mnogo kalijuma.

2. Brokoli

Nutritivne vrednosti brokolija, čine ovu namirnicu „superhranom“, koja je jedna od najbitnijih za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova, kao i celokupnog zdravlja. Mladice brokolija se često mogu naći u prodavnicma zdrave hrane, pa čak i u nekim drugim prodavnicama, a one su naročito bogate sulfarafanom, mada i cvetovi brokolija imaju obilje ovog jedinjenja.

Brokoli sadrži i hrom, mineral koji reguliše šećer u krvi i pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa, visokog holeserola i bolesti krvog sistema.

3. Celer kao lek za lečenje visokog krvnog pritiska

Celer se veom dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lek za lečenje visokog krvnog pritiska. Ovo povrće poznato je po tome što je bogato kalijumom koji utiče na smanjenje krvnog pritiska. Celer sadrži i butil fatalid koji je fitohemijsko jedinjenje koje ujedno daje upečatljivu aromu ovom povrću.

PROČITAJTE JOŠNE UNOSITE DOVOLJNO TEČNOSTI TOKOM DANA: EVO na koji način to možete da promenite

4. Crveno grožđe

Ovo sočno voće, bogato je reservatolom, supstancom koja pomaže u tome da ne dođe do slepljivanja trombocita, koje sem u zgrušavanju imaju ulogu i stvaranju plakova na krvnim sudovima. Crveno grožđe sadrži u sebi vitamine A, C i B6, kalijum, kalicijum, gvožđe, fosfor, folate, magnezijum i selen.

5. Cvekla

Cvekla je odličan izvor nitrata, jedinjenja koja se u telu pretvaraju u azot-oksid, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava rad srca. Osim što je veoma zdrava, ova korenasta biljka je dostupna svima, prijatnog je ukusa i možete je koristiti na više načina u ishrani.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter