Izvor: Blic
25.09.2021 u 07:22
0

SAVET KARDIOLOGA: Kako nezadovoljstvo i loše raspoloženje šteti zdravlju?

Stres ili povremeno neraspoloženje je deo života svakog ljudskog bića, ali konstantna uznemirenost, umor ili depresivno raspoloženje može značajno uticati na zdravlje vašeg srca na dugoročnom planu.

Sajt Biznis Insajder je sa kardiologom dr Rinom Pande pričao o upravo o ovoj temi, a mi vam prenosimo detalje njigovog razgovora.

“Meni, i većini mojih kolega je jasno u kom stepenu emocionalno zdravlje utiče na celokupno kardiovaskularno zdravlje. To me je i dovelo u AbleTo Inc, (startap koji se usmerava na pružanje medicinske pomoći kompanijama pri poboljšavanju zdravlja zaposlenih). Vešta sam pri preporučivanju hrane, vežbi, lekova, ali ne znam kako da vam pomognem da postignete da bolje radite sve te stvari.”

PROČITAJTE JOŠ:  Jurimo u dobru budućnost: PRVI PUT DRONOM TRANSPORTOVANA KRV!

Doktorka navodi primer jedne studije koja kaže da stanja stresa, depresije i anksioznosti čine pacijente manje sposobnima da se brinu o svom zdravlju na ispravan način, prate savete lekara i, u nekim slučajevima, zapravo i povećavaju nivo smrtnosti koje izazivaju upravo bolesti srca.

“Morate voditi računa o umu na isti način na koji vodite računa o svom telu,” ističe doktorka. “Veoma je bitno. Nadam se da ću skretanjem pažnje na ovu stvar napraviti pomak na ovom planu.”

PROČITAJTE JOŠ:  GROŽĐE JE VEOMA KORISNO ZA ZDRAVLJE: Pomaže dosta kod sledećih bolesti!

Dakle, koji su to znaci koji nam ukazuju da stres, anksioznost ili depresija mogu uticati na vaše fizičko zdravlje? To su:

Promene u navikama spavanja

Otežana koncentracija

Promena navika u ishrani

Paliptacije ili neprijatnost u predelu grudi

Manjak energije

Ako vam je ovo poznato, krajnje je vreme da na vrh liste prioriteta stavite svoje mentalno i fizičko zdravlje. Pande preporučuje da sa svojim doktorom popričate o svim aspektima vašeg psihičkog i fizičkog zdravlja kako biste sprečili, ili smanjili posledice srčanih oboljenja.

Sasvim je normalno osećati se lose, a najvažniji korak je biti svestan toga kako se osećate i da to može imati veliki uticaj na vaš život i posao,” ističe Pande i dodaje: “Prvi korak ka srećnom i zdravom životu je upravo svest o stanju u kojem se nalazite. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter