Izvor: Objektiv
20.11.2021 u 09:07
0

JAKO OBILNA I BOLNA MENSTRUACIJA: Kako da prepoznate simptome MENORAGIJE?

Ukoliko uočite navedene simptome, posavetujte se sa lekarom

To svakako nije nimalo prijatno iskustvo, ali postoje određeni načini na koje možete sebi olakšati tegobe.

Ono što morate da znate, jeste da postoji stručan naziv za odlive koji se dešavaju redovno i praćeni su izbacivanjem ugrušaka, a takođe zahtevaju da menjate uložak na manje od dva sata – reč je o stanju koji se medicinski naziva menoragija.

Krvarenje kod menoragije često traje duže od 7 dana i u velikoj meri utiče na svakodnevne aktivnosti i slobodu kretanja.

Ipak, u pitanju je čest poremećaj ciklusa – gotova jedna od 20 žena ima menoragiju.

Šta je menoragija (obilna menstruacija)?

Menoragija je obilna menstruacija produženog trajanja (više od 7 dana) praćena ugrušcima krvi. Ugrušci krvi su posebno intenzivni prvog i drugog dana menstrualnog ciklusa.

Obilna menstruacija javalja se kod 14 odsto odraslih žena i to najčešće kod žena koje se bliže menopauzi. Posledično, može dovesti do smanjenja nivoa gvožđa i anemije i zahtevati terapiju lekovima.

Uzroci odliva

Najčešće je verovatno reč o hormonskoj neravnoteži između nivoa estrogena i progesterona. Posledično, dolazi do formiranja debljeg sloja endometrijuma – tkiva koje se formira na unutrašnjem zidu materice tokom svakog ciklusa, a zatim raspada i otiče u vidu menstruacije.

Neki od ostalih uzroka obilnog krvarenja sa ugrušcima krvi mogu biti: fibroidi (benigne izrasline), endometrioza, poremećaj rada štitne žlezde, policistični jajnici, spontani pobačaj.

Simptomi obilne menstruacije – kako da prepoznate menoragiju?

Posetite lekara ako imate neki od sledećih simptoma:

1. Često menjanje uložaka ili tampona (na svakih sat vremena duži vremenski period).

2. Krvni ugrušci koji se pojavljuju i posle drugog dana menstrualnog ciklusa.

3. Krvarenje kroz odeću.

4. Naglo oticanje krvi (odliv).

5. Jak, oštar bol koji ne prestaje više sati.

6. Bol u grudima, umor, slabost, vrtoglavica (anemija)

Dijagnoza obilne menstruacije

Vredi napomenuti da nije svaki odliv tokom menstruacije menoragija. Sasvim je normalno da s vremena na vreme menstruacija bude obilnija, pa i bolnija.

Ali ukoliko odlivi postanu pravilo a ne izuzetak, potrebno je konsultovati lekara, pre svega kako bi se izbegla anemija, ali i isključili drugi uzroci i stanja koja mogu izazvati obilnije krvarenja.

Pre donošenja odluke o načinu lečenja, izabrani lekar će obaviti osnovne preglede pomoću kojih se vrši procena menstrualnog krvarenja, ispituje zdravlje materice i utvrđuju određene abnormalnosti.

Pregled obuhvata testove krvi, Papa test, ultrazvučni pregled, histeoskopiju i endomentrijalnu biopsiju ako je potrebno.

Takođe, lekar će uzeti vašu detaljnu anamnezu (istoriju bolesti) kako bi utvrdio sve detalje. Za pravu dijagnozu od velikog su značaja informacije kada su odlivi počeli, dužina trajanja, drugi simptomi, vaše opšte zdravstveno stanje, koripćenje lekova, postojanje određenih hroničnih bolesti ili drugih zdravstvenih tegoba.

Na osnovu pregleda krvi utvrđuje se da li bolujete od anemije, hemofilije (sklonosti ka krvarenju), kakva je situacija sa hormonima štitne žlezde.

Pomozite sebi na prirodan način

Kada imate odlive, to može biti veoma iscrpljujuće, pa se savetuje mirovanje u krevetu. Važno je i da redovno menjate uloške, čim se natope, a minimum dva puta dnevno,

Obilne i bolne menstruacije možete probati da ublažite na prirodan način, konzumiranjem čajeva i određenih namirnica. Naravno, ovde nije reč o zameni za određene lekove ili intervencije, ali mogu biti dopuna koja će olakšati simptome.

Ishrana svake žene treba da uključuje namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline, jer deluju protivupalno. Tu spadaju riba, orasi, soja, grašak, pasulj, bundeva, maslinovo ulje. Riba i zeleno lisnato povrće bogati su magnezijumom koji opušta mišiće.

Za umanjenje menstrualnih bolova preporučuje se čaj od žalfije i kamilice. Grčeve možete ublažiti i čajem od semena kima ili lišća maline. Posebno blagotvorno deluju čaj od koprive i čaj od hajdučke trave koji je od davnina poznat kao čaj koji rešava sve menstrualne tegobe, od bolova, obilnih ili oskudnih menstruacija do upale jajnika, smanjenja nervoze i simptoma PMS-a.

Ipak, posavetujte se sa ginekologom ili doktorom oko upotrebe biljnih čajeva i preparata, naročito ako imate neku terapiju ili pokušavate da ostanete u drugom stanju.

Čajevi i biljne tinkture su odlična dopuna ishrani, mogu pomoći lečenje i ublažiti tegobe, ali svakako treba potražiti savet lekara u svim situacijama kada obilna krvarenja remete svakodnevni život, a posebno kada odlivi počnu iznenadno da se javljaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter