Izvor: KURIR
15.07.2024 u 18:22
0

10 PRIRODNIH NAČINA DA OLAKŠATE SVRAB I OTOK OD UJEDA KOMARCA: Gotovo sve što vam treba već imate u kući

Kada komarci ugrizu, područje obično postaje iritirano i svrbi. Pre nego što posegnete za nekim od preparata za ublažavanje svraba, isprobajte neki od ovih domaćih načina za kako biste rešili problem.

Korišćenje vode i sapuna na području ujeda i oko njega je prva stvar koju treba da uradite. Takođe možete isprobati i neki od ovih kućne preparata kao što su krastavac, ovsena kaša i kora od banane, da biste ublažili svrab.

Zašto svrbe ubodi komaraca?

Kada komarac ujede, u kožu ubrizgava pljuvačku koja sadrži antikoagulanse i proteine, što može izazvati imuni odgovor, kaže kozmetolog i stručnjak za kožu dr Jatin Mital.

Kada nas komarac ugrize, naš imuni sistem oslobađa jedinjenja poznata kao histamini koja izazivaju svrab i otok, prema istraživanju objavljenom u Frontiers-u 2022.

Ovo su neki od najboljih kućni preparata za ujede komaraca

Obloge od leda

Nanošenje hladnog obloga ili pakovanja leda može utrnuti iritirano područje, smanjujući otok i svrab. Hladni oblog uspeva da suzi krvne sudove, što pomaže u smanjenju upale. Nanesite led ili hladnu, mokru krpu na zahvaćeno područje tu trajanju pet do 10 minuta da biste ublažili svrab kože, savetuju sa Američke akademije za dermatologiju.

Jabukovo sirće

Nanesite malu količinu jabukovog sirćeta na mesto uboda. Njegova kisela priroda može pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju svraba. Takođe može da deluje kao prirodno dezinfekciono sredstvo ako ste se mnogo češali.

Pasta za zube

Pasta za zube nije samo dobra za oralno zdravlje, već se može koristiti za lečenje svraba kože. Uzmite malo paste za zube i nanesite je na ubod komarca. Izaberite ukus mentola ili peperminta, jer ovi sastojci imaju efekat hlađenja i tako mogu pružiti trenutno olakšanje od svraba.

Luk

Crni luk ima prirodna antiinflamatorna svojstva, tako da može pomoći u smanjenju otoka i svraba. Samo utrljajte krišku crnog luka na ujed da biste osetili olakšanje, kaže stručnjak.

Krastavac

Krastavac je poznat po svojoj sposobnosti da pruži efekat hlađenja, što je odličan način da se smanji svrab. Isecite krastavac i stavite kriške i stavite ih na zahvaćeno područje. Za nekoliko minuta, osećaćete manje svrab.

Bosiljak

Bosiljak sadrži kamfor i timol, koji mogu ublažiti svrab, kaže dr Mital. Možete zgnječiti sveže listove bosiljka i naneti pastu na ujed. Drugi način upotrebe bosiljka je trljanje listova direktno na kožu.

Beli luk

Ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, koja su korisna za ublažavanje svraba. Zgnječite čen belog luka i pomešajte sa malom količinom kokosovog ulja. Nanesite ga na ugriz i ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim ga isperite.

Ovsena kaša

Trebalo bi da koristite ovsenu kašu za kožu, jer može imati mnogo koristi. Može da ublaži svrab i otok jer ima anti-iritantna svojstva. Napravite pastu od ovsenih pahuljica, mešanjem jednakih delova ovsene kaše i vode. Nanesite ga na kožu i ostavite da deluje 10 minuta, a zatim isperite.

DOMAĆA PARADAJZ ČORBA: Jelo „na kašiku“ koje krepi organizam u momentu, po starom receptu iz bakine kuhinje

Kora od banane

Kora banane sadrži prirodna ulja i jedinjenja koja mogu da smanje svrab i otok, kaže stručnjak. Trljajte unutrašnjost kore banane na ubod komarca nekoliko minuta da biste smanjili otok.

Soda bikarbona

Mešavina sode bikarbone i vode može pomoći u smanjenju svraba, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Recept

Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa malo vode da napravite pastu. Nanesite pastu na ubod komarca, sačekajte 10 minuta, a zatim je isperite.

Ljudi sa osetljivom kožom ili otvorenim ranama ili oni koji su alergični na ove sastojke treba da izbegavaju korišćenje ovih kućnih preparata. U tom slučaju je najbolje posavetovati se sa lekarom, dermatologom ili farmaceutom oko najboljeg rešenja za vas.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter