Izvor: KURIR
09.06.2024 u 12:40
0

5 NAMIRNICA KOJE SPREČAVAJU UPALE:Neka se redovno nađu na vašem meniju

U poslednje vreme dosta se priča o antiupalnoj ishrani, s obzirom na to da je hronična upala izvor različitih bolesti i zdravstvenih problema. U nastavku vam donosimo pet namirnica oko kojih su se stručnjaci saglasili da imaju antiupalno dejstvo.

Antiupalna ishrana se fokusira na namirnice koje smanjuju upale u telu, čime pomaže u prevenciji i ublažavanju hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i artritisa. Ova ishrana uključuje voće, povrće, integralne žitarice, zdrave masti i proteine iz ribe i mahunarki. S druge strane treba izbegavati prerađene namirnice, rafinisane šećere i zasićene masti. Sledi top pet antiupalnih namirnica.

Bademi

SAZNAJTE KOJE JE NAJPOPULARNIJE ŽENSKO IME: Devojčice koje ga nose su mudre i snalažljive!

 

Bademi su dobar izvor vlakana, biljnih proteina, minerala, antioksidansa i omega 3 masnih kiselina. Ovi orašasti plodovi su vaš saveznik u slučaju problema sa srcem, kožom, pa čak i kod anksioznosti. Tunjevina, losos, sardina ili skuša pružaju drugu vrstu antiupalnih omega 3 kiselina, koja je komplementarna onoj u orašastim plodovima.

Borovnice

Ovi mali plodovi, poput jagoda, malina, crvenih ribizli i svih bobica uopšte, prepuni su antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ovaj stres na ćelijskom nivou ubrzava starenje i izaziva upalne reakcije.

Heljda

Helda je nova kinoa. Bogata je vlaknima, antioksidansima, biljnim proteinima i nema glutena. Vlakna nam omogućavaju da „hranimo“ dobre bakterije u crevima, koje zatim pomažu u borbi protiv upala.

Kefir

Ovo fermentisano piće sadrži prirodne probiotike koji imaju više korisnih efekata na zdravlje: regulišu probavu, jačaju imunitet, prijatelj su kože, čuvaju mentalno zdravlje. Kada je crevna flora poremećena, moguće posledice su propustljivost creva i prolazak endotoksina u krv, što može da izazove upalne reakcije.

Crna čokolada

Čokolada je dobra za vaše zdravlje, sve dok birate one bogate kakaom (85 odsto), a ne mlečne. Naime, kakao je odgovoran za njene koristi, a ovo prehrambeno je jedan od najbogatijih izvora antioksidansa u biljnom svetu, kao i minerala, vlakna i teobromina, antiupalne supstance. Nasuprot tome, mlečne ili bele čokolade imaju previše šećera i mogu da izazovu upalu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter