Izvor: KURIR
15.06.2024 u 12:12
0

BELI LUK POMAŽE U OBARANJU HOLESTEROLA I ŠEĆERA U KRVI: Evo u kom je sve obliku koristan!

Ljudi se sve češće suočavaju bolestima koronarnih arterija i dijabetesom tipa 2, a istraživači pokušavaju da pronađu načine za prevenciju i pomoć kod ovih stanja na pristupačniji način.

Sve veća učestalost srčanih i metaboličkih bolesti navela je naučnike u nedavnoj studiji da sprovedu meta-analizu prethodnih istraživanja koja su ispitivala uticaj belog luka na metabolizam šećera i masnoća u krvi. Istraživači, sa sedištem u Kini, izvukli su podatke iz 29 ispitivanja kako bi videli kako beli luk utiče na holesterol, šećer u krvi, hemoglobin A1c (HbA1c) i trigliceride.

Njihova studija objavljena je u časopisu “Nutrients”.

U belom luku se nalazi jedinjenje koje se zove alicin, za koje je prethodna studija izvestila da ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva. Još jedna prethodna studija takođe je pokazala da je alicin efikasan u snižavanju holesterola, barem kad je reč o ispitivanim životinjama.

Najmanje dve nedelje

Da bi proverili da li beli luk može da poboljša metabolizam glukoze i lipida u krvi, istraživači su analizirali 22 studije koje su ispunjavale njihove kriterijume, koje su uključivale 29 ispitivanja u kojima je učestvovalo ukupno 1.567 učesnika iz različitih zemalja i starosnih grupa.

Ispitivano je konzumiranje belog luka koje je trajalo duže od dve nedelje, a laboratorijski parametri za proveru rezultata uključivali su HbA1c (glikozilirani hemoglobin), glukozu u krvi, ukupnan holesterol, holesterol lipoproteina visoke gustine (HDL), holesterol lipoproteina niske gustine (LDL) i trigliceride.

Na više načina

OVO JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ NAŠEG TELA: Budite oprezni!

 

Istraživači u različitim ispitivanjima davali beli luk u raznovrsnim oblicima:

  • beli luk u prahu
  • ulje od belog luka
  • ekstrakt belog luka (kapi)
  • tablete belog luka u prahu
  • kapsule ekstrakta belog luka
  • sirovi beli luk

U zavisnosti od ispitivanja, neki učesnici su konzumirali 300 do 22.400 miligrama belog luka u prahu dnevno, dok su se drugi preparati kretali u dozi od 800 do 4.200 mg dnevno.

Na kraju ovih ispitivanja, istraživači su prikupili informacije iz laboratorije da bi ih uporedili s njihovim prvobitnim nalazima.

Bolja krvna slika

Meta-analiza je otkrila značajnu povezanost između uzimanja belog luka i poboljšanja različitih metaboličkih markera.

Suplementi belog luka snizili su nivo šećera u krvi, HbA1c, ukupni holesterol i LDL holesterol, koji se takođe naziva „loš holesterol“. Pored toga, konzumiranje belog luka povećalo je nivo HDL holesterola, poznatog kao „dobar holesterol“.

– Povećan nivo glukoze u krvi i HbA1c su karakteristični za dijabetes melitus tipa 2 – primećuju autori, ističući značaj ovih nalaza.

Istraživači su takođe naveli da što je duže trajalo uzimanje belog luka, učesnici su primećivali više poboljšanja u nivou glukoze u krvi, ukupnog holesterola i LDL holesterola.

Nema uticaj na trigliceride

Dok su naučnici otkrili popravljanje u navedenim parametrima, nisu otkrili njegov uticaj na nivo triglicerida.

– Nalazi studije pokazuju da ovo začinsko povrće može da ima potencijal u prevenciji i pomogne kod nekih kardiovaskularnih i metaboličkih poremećaja – pišu autori.

Šta kažu kardilozi

Interventni kardiolog Čeng-Han Čen pri medicinskom centru u Kaliforniji kaže da se ova studija prilično razlikovala u svojoj metodologiji, te ne dozvoljava da se tačno odrede aktivna jedinjenja koja bi mogla da budu odgovorna za korisne efekte belog luka.

– Stručnajci veruju da beli luk ima blagotvorne efekte na kontrolu šećera u krvi i nivo holesterola kroz svoja jedinjenja na bazi sumpora, kao što su alicin, aliin i dialil disulfid, ali je potrebno više istraživanja da bi se saznalo kako tačno funkcionišu – naveo je.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter