Izvor: Srbija Danas
22.07.2025 u 21:41
0

BEZ KOMPLIKOVANIH SASTOJAKA: Recept za pravu domaću zeljanicu

Zeljanica je jedno od onih jela koje mirisom vraća u detinjstvo, a ukusom osvaja i najprobirljivije

Nema potrebe za komplikovanim sastojcima niti dugom pripremom – samo malo dobre volje i topline domaće kuhinje.

U vremenu kada svi tragamo za brzim, ali domaćim i toplim obrocima koji mirišu na detinjstvo, jedan recept se iznova vraća na trpeze – klasična, sočna zeljanica. Ova pita od spanaća ili blitve, sa sirom i jogurtom, pravi je melem za dušu, a priprema je toliko jednostavna da uspeva i onima koji se rijetko hvataju kuhinje.

Zeljanica je vekovima bila omiljeno jelo na prostorima Balkana – jela se za doručak, ručak, večeru, pa i hladna uz čašu kiselog mleka. Danas vam donosimo provereni recept koji je jednostavan, ne traži nikakvu kulinarsku diplomu, a rezultat je savršen – pita koja miriše, topi se u ustima i nestaje sa tanjira dok ste rekli „zelje“.

PROČITAJTE: MALO KALORIJA, A SKIDA KILOGRAME: Veoma hranljiva biljka koja čuva srce i kosti

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora za pitu
  • 400 g sira (najbolje je koristiti pola feta, pola sitnog)
  • 300 g blitve ili spanaća (može i zamrznuto, ali prethodno odmrznuti i ocediti)
  • 3 jaja
  • 2 čaše jogurta (oko 400 ml)
  • 1/2 čaše ulja
  • So po ukusu
  • Malo kisele vode (po želji, za sočnost)
  • Ulje za podmazivanje tepsije

Priprema:

Prvo pripremite fil. U velikoj posudi pomešajte sitno iseckano blitvu (ili spanać) sa izmrvljenim sirom. Dodajte jaja, jogurt i ulje, pa sve dobro sjedinite. Po potrebi posolite – ako je sir slan, budite obazrivi.

Pripremite koru po koru. Uzmite tepsiju, premažite je uljem, i počnite slaganje: stavite dve kore, svaku poprskajte mešavinom jogurta i ulja (možete dodati i malo kisele vode), pa stavite deo fila. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Završite s korama. Na kraju stavite dve kore bez fila, premažite ih odozgo ostatkom jogurta i ulja, da pita dobije lepu boju.

Pecite. Pitu stavite u unapred zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Odmor. Kada je gotova, prekrijte pitu kuhinjskom krpom i ostavite da odmori desetak minuta pre sečenja.

Saveti domaćica:

Umesto blitve ili spanaća možete koristiti i mešavinu sa mladim lukom, koprivom ili sremušem.

Ako volite da vam pita bude sočnija, između slojeva dodajte par kašika kisele vode.

Uz toplu zeljanicu najbolje ide kiselo mleko ili jogurt – obavezno servirajte!

Zeljanica je jedno od onih jela koje mirisom vraća u detinjstvo, a ukusom osvaja i najprobirljivije. Nema potrebe za komplikovanim sastojcima niti dugom pripremom – samo malo dobre volje i topline domaće kuhinje. Probajte već danas i osetite čari najjednostavnije, a najukusnije pite sa zelenim punjenjem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter