Izvor: Kurir
12.05.2024 u 09:32
0

DOKTORKA OTKRIVA SAVRŠEN TRIK: Očuvajte zdravlje creva uz ovaj jednostavan raspored

U poslednjoj deceniji mnogo pažnje je posvećeno zdravlju creva i koliko je ono ključno za opšte zdravlje. Između ostalog, poznato je da je zdravlje creva povezano sa stresom, umorom i smanjenom produktivnošću.

Kada je u pitanju hrana, koja je jako važna za zdravlje creva, preporučuje se da ishrana bude raznovrsna, i da uključuje povrće, voće, proteine i složene ugljene hidrate.

Popijte čašu vode čim se probudite

Zoe Vilijams, lekar opšte prakse ističe da vaša dnevna rutina igra ogromnu ulogu u zdravlju vašeg creva i otkriva kada je najbolje vreme za jelo, ali i savršen trik koji uvek pomaže.

– Kada se probudite, recimo u sedam ujutru, usvojite naviku da popijete veliku čašu vode. Možda će vam u početku biti potreban podsetnik, pa pokušajte sledeće – ostavite čašu pored četkice za zube ili na noćnom ormariću pored kreveta, rekla je dr Vilijams.

To je zato što dobra hidratacija pomaže crevima da dobro funkcionišu i pomaže varenju jer podstiče razgradnju hrane kako bi telo moglo da apsorbuje hranljive materije.

Čaša vode nakon ustajanja pomaže vam da „probudite“ metabolizam, aktivirajući sagorevanje masti. Pijenje vode na prazan stomak povećava potrošnju energije do 24 procenta u narednih 60 minuta. I to nije sve – rezultat jednog istraživanja pokazuje da 500 ml vode na prazan stomak značajno podstiče cirkulaciju krvi i čini kožu blistavijom.

Doručak

Za doručak, dr Vilijams preporučuje fermentisani jogurt.

– Odličan je izbor za doručak. Sadrži kalcijum koji doprinosi održavanju zdravih creva. Lako se jede, a izuzetno je efikasan za one koji nisu baš jutarnji tip ljudi i ne vole da provode vreme pripremajući prvi obrok u danu – kaže ona.

Ručak

Prema rečima ove doktorke, ručak je idealno vreme za unos vlakana i namirnica poput celih žitarica i mahunarki jer su lagane i dobre za zaštitu zdravlja creva tokom ostatka dana.

Redovni obroci nam pomažu da obezbedimo energiju i hranljive materije za održavanje užurbanog načina života.

San

Dokazi sugerišu da dobar način spavanja takođe može podržati zdravlje creva, pa pokušajte da idete u krevet u vreme koje vam omogućava da spavate punih sedam do osam sati, savetuje Vilijams, dodajući da jedenje dva do tri sata pre spavanja daje najbolje rezultate jer telo ima dovoljno vremena da pravilno obradi hranu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter