Izvor: 24SEDAM
16.10.2024 u 11:11
0

ŠTA TREBA DA URADITE KADA NEKOME PRVI PUT ULAZITE U KUĆU: Pravilo koje mnogi ne znaju

Japanska mudrost o poštovanju

Neko vas je po prvi put pozvao u svoj dom sa željom da vas ugosti. Krenuli ste i to nikako bez poklona, makar u vidu neke sitnice, a raspoloženi domaćini su vas sačekali na vratima.

Postoji mnogo verovanja o tome, jedno je i da zamislite želju, te da prvo kročite desnom nogom preko praga domaćina, ali Japanci imaju jednu svoju mudrost.

KAKO MOŽETE ELIMINISATI KONDENZACIJU NA PROZORIMA: Za samo nekoliko minuta (VIDEO)

Možda nikada niste razmišljali o ovome, ali prema staroj japanskoj mudrosti, prvi korak koji treba da uradite kada ulazite u nečiji dom kao gost jeste da zatvorite oči.

Tako kaže jedna drevna izreka koja krije dublje značenje, a odnosi se na poštovanje domaćina i njihovog prostora.

Japanska izreka kaže: „Kada uđete u kuću ljudi, budite slepi, a kada izađete, budite nemi. Ne tražite mane u kući u kojoj boravite, a ako ih primetite, nemojte ih nikome prenositi.“

Šta zapravo znači „zatvoriti oči“ kada ulazimo u nečiji dom? Pre svega, to je simbol poštovanja i suzdržavanja od procenjivanja. Važno je ne uočavati detalje koje smatramo nedostatkom, poput prašine na policama, razbacanih igračaka ili drugog nereda u prostoriji.

Te sitnice ne govore ništa o vrednosti ljudi koji vas primaju u svoj dom. Njihovi životi, obaveze i okolnosti možda ne ostavljaju prostora za perfekciju, a na nama je da to razumemo.

Zato se u Japanu savetuje da zatvorimo oči kada ulazimo u nečiji dom, kako bismo izbegli procenjivanje. A kada odlazimo, savetuje se da zatvorimo usta – ne prenosimo dalje zapažene „nedostatke“. Ako kritikujete svog domaćina, pokazujete nepoštovanje i širite negativnu energiju, koja se na kraju vraća vama.

Poštujte ljude, cenite gostoprimstvo koje vam pružaju i to poštovanje će vam biti uzvraćeno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter