Izvor: 24SEDAM
12.10.2024 u 19:45
0

ZASTARELE NAVIKE UNIŠTAVAJU VEŠ MAŠINU: Produžite vek svojoj odeći i mašini

Sedam najčešćih grešaka koje skraćuju životni vek vaše odeće

Pranje veša je postalo mnogo lakše zahvaljujući modernim deterdžentima i naprednim mašinama. Ali, i dalje se oslanjamo na stare navike koje ne samo da uništavaju našu odeću, već mogu i ozbiljno oštetiti mašinu za pranje veša. Evo sedam najčešćih grešaka koje je vreme da ipravite!

1. Subota kao dan za pranje veša

Sećate se onog starog rasporeda „Subota za pranje, nedelja za peglanje…“? Ovakav način organizovanja pranja veša stvara prevelik stres i pritisak. Umesto toga, rasporedite pranje tokom nedelje. Uložite u nekoliko korpi za veš i naučite članove porodice da sortiraju veš po boji i vrsti tkanine. Tako ćete uvek biti korak ispred planine prljavog veša!

2. Koristite toplu vodu za svu vrstu odeće

Davno je prošlo vreme kada se odeća kuvala u loncu na šporetu. Današnje tkanine, uključujući sintetičke materijale i nežne prirodne tkanine, ne podnose toplu vodu. Zahvaljujući modernim deterdžentima, hladna ili mlaka voda je sasvim dovoljna za čišćenje većine prljavštine i mrlja, a uz to štiti vašu odeću od oštećenja.

3. Preterujete s deterdžentom

Više deterdženta ne znači bolji rezultat – naprotiv! Preterivanje sa količinom deterdženta ostavlja talog na odeći, zbog čega vaša odeća postaje kruta i grubih vlakana. Za punu mašinu, dovoljno je koristiti samo jednu kapsulu ili dve kašičice tečnog deterdženta.

4. Mislite da miris znači čista 

Miris deterdženta ne znači da je odeća zaista čista. Jake mirisne formule često samo maskiraju neprijatne mirise, koji se vraćaju kada se odeća zagreje na telu. Probajte deterdžente bez mirisa kako biste bili sigurni da je vaša odeća zaista čista.

5. Podesite jednom, zaboravite zauvek

Automatska podešavanja na mašini za pranje i sušenje su sjajna, ali nisu uvek idealna za svaki tip veša. Svaki put prilagodite ciklus pranja i temperaturu vode prema vrsti tkanine i količini prljavštine, kako biste postigli najbolje rezultate i produžili vek vaše odeće.

6. Ignorišete etikete za na odeći

Svima se dogodilo da nam odeća izađe iz mašine s manjim dimenzijama ili promenjenim bojama. Da biste to izbegli, pažljivo čitajte etikete na odeći pre pranja. Tako ćete znati koja odeća može u mašinu, šta mora na hemijsko čišćenje, a šta na ručno pranje.

7. Mislite da se mašina čisti sama

Iako mašina koristi puno vode, to ne znači da je uvek čista. Ostaci prljavštine, dlaka i sapunice mogu se nakupljati unutar mašine. Redovno čišćenje, bar jednom mesečno, sprečiće neprijatne mirise i produžiti vek trajanja vaše mašine za pranje veša.

Ako želite da vaša odeća i mašina za pranje veša traju duže, vreme je da se oslobodite starih navika. Moderni deterdženti i mašine za pranje omogućavaju efikasnije i nežnije pranje, a vi se samo morate prilagoditi i uživati u čistoj, dugotrajnijoj odeći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter