Izvor: HappyBSC
10.02.2022 u 09:45
0

ČUVAJTE SE UROKLJIVIH OČIJU! Evo šta kažu naše babe kako da se zaštitimo!

Strah od „urokljivih očiju“ je veoma prisutan u našoj kulturi, zapravo tumači se kao kulturloški sindrom u psihijatriji koji je najčešće povezan za podneblje Mediterana, ta dijagnoza se postavlja ljudima koji veruju da su ureknuti. 

Od zlih očiju najčešće obolevaju žene i deca, a  simptomi su  glavobolja, nesanica, visoke temperature i uznemirenost bez ikakvog razloga.

U delovima Španije ili Grčke postoje amajlije koji navodno štite od urokljivog oka. 

Ovo verovanje ima nekoliko društvenih grupa u različitim delovima sveta, uključujući Portugal, Tursku, Grčku, Iran, Maroko i Italiju.

Sujeverno, neke grupe veruju da su oznake na paunovom repu prikaz zlog oka.

Urokljivo oko je vrsta magijske kletve i ima svoje korene još od praiskona.

Često se veruje da je osoba koja doživi lošu sreću, loše zdravlje, nesreću ili neku neobjašnjivu zlu kob— možda neizlečivu ili zaraznu bolest, bila izložena zlim pogledima i upućena joj je loša energija od koje vene. 

Pre nego što je nauka mogla da objasni vremenske obrasce i teoriju o klicama, svaki loš događaj za koji nije postojao očigledan uzrok mogao bi se okriviti za prokletstvo. 

Prokletstva, uključujući i urokljivo oko, odgovor su na vekovno pitanje zašto se loše stvari dešavaju dobrim ljudima.

Iako verovanje u zlo oko može biti bezopasno sujeverje, u nekim okolnostima može biti i opasno.

Često se dešavalo da osoba koja urekne nekoga bude izložena odmazdi. 

Zabeleženo je mnogo fatalnih ishoda tih osveta, a oni koji su navodno urekli nisu imali nikakve namere da nekome nanesu zlo. 

U našem narodu postoji verovanje da ukoliko je dete bilo izloženo urokljivom pogledu, jedino majka može da ga zaštiti tako što će ga liznuti po čelu. 

Bilo da verujete u njih ili ne, biće dana kada će vam maler ipak pokucati na vrata. 

Nemojte odmah da okrivite urokljive oči „zlonamernika“!

Pozitivnom energijom, ljubavlju i zdravim mislima najbolje ćete se zaštiti od baksuzluka!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter