Izvor: Happy BSC
30.01.2022 u 21:26
0

DA LI BISTE IH DRŽALI KAO KUĆNOG LJUBIMCA? Ovo su samo neke od zanimljivosti o pticama

Ptice su tokom perioda jure evoluirale od dinosaurusa podreda teropoda, a najranija poznata ptica iz kasne jure je Archaeopteryx. Po veličini variraju od sitnih kolibrija do krupnih nojeva. Postoji između 10 i 11 hiljada poznatih vrsta ptica i najraznovrsniji su klasa među kopnenim kičmenjacima.

Današnje ptice odlikuju perje, kljun bez zuba, polaganje jaja sa čvrstom ljuskom, visoka stopa metabolizma, srce s dve komore i dve pretkomore, te lagan, ali jak skelet. Mnoge ptice imaju prednje udove razvijene kao krila kojima mogu leteti, iako su nojevke i nekoliko drugih, uglavnom endemskih ostvskih vrsta, izgubile tu sposobnost.

Postoji značajna količina dokaza da su se ptice razvile iz dinosaurusa teropoda, što uključuje skupinu Maniraptora, što između ostalih uključuje porodice Dromaeosauridae i Oviraptoridae. Kako je otkriveno još neptičjih teropoda koji su s njima blisko povezani, prethodno jasna razlika između ptica i neptica sve je teže odrediva. Nedavna otkrića u Liaoningu, severoistočnoj pokrajini NR Kine, koja pokazuje da su mnogi manji dinosaurusi teropodi imali perje, doprinosi tome. Fosil prvotne ptice Archaeopteryx iz jure, pronađen u kasnom 19. veku, poznat je kao jedna od pronađenih nedostajućih karika koja podržava teoriju evolucije, iako ga se ne smatra direktnim pretkom današnjih ptica. Druga rana vrsta ptice je Confuciusornis koja je živela u ranom razdoblju krede. Obe verovatno po starosti preteče Protoavis texensis, iako isprekidanost njenog fosila ostavlja znatne sumnje u to je li u pitanju ptičji predak. Druge ptice mezozoika uključuju grupe Enantiornithes, Yanornis, Ichthyornis, Gansus, te Hesperornithiformes, grupu neletećih vodenih ptica koje nalikuju gnjurcima i plenorima.

Zanimljivosti o pticama

– Najveća ptica letačica je albatros. Ujedno i raspon krila albatrosa je najveći, iznosi 3m od vrha jednog, do vrha drugog krila.

– Kondor ne leti, nego lebdi.

– Guska je prva ptica pripitomljena od strane čoveka.

– Orlovi ne mogu živeti duže od 46 dana u ropstvu.

– Ptica koja najbrže leti je sivi soko.

– Najmanja ptica na svetu je bumbarski kolibrić. Veličine je samo 5,7 centimetara.

– Nojevo jaje je 24 puta veće od kokošijeg. Teško je oko 1 900 grama. Da bi se skuvalo potrebno je dva sata, a ljuska će mu ostati vruća i dva sata nakon kuvanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter