Izvor:
19.03.2017 u 06:55
0

OVO SU NAJZDRAVIJI LJUDI NA SVETU: Evo koja je njihova tajna!

Narod Čimane koji živi u šumama Bolivije ima najzdravija srca na svetu, tvrde naučnici u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu. Skoro nijedan član tog naroda nema začepljene arterije, čak ni u dubokoj starosti, prenosi BBC.

Stvarno su čudesni, a njihova ishrana i način života su radikalno drukčiji. Doduše, ostatak sveta teško može živeti poput ovih lovaca – sakupljača, ali iz njihove se egzistencije može dosta toga naučiti – tvrde naučnici, a prenosi “Jutranji”.

Čimane žive oko reke Manikvi u prašumama Amazona u bolivijskim nizijama. Stil života svih 16 hiljada pripadnika ovog naroda sličan je ljudima koji su na tom području živeli pre više hiljada godina.

Ovaj narod jede isključivo meso. To znači da 72 posto kalorija koje konzumiraju dolazi iz ugljenih hidrata, 14 posto dolazi iz masti, a 14 posto dolazi iz proteina.

Oni su fizički aktivni, pa u jednom danu u proseku naprave više od 15 hiljada koraka.

Stvarno je impresivno koliko su aktivni – rekao je doktor Gregori Tomas, jedan od istraživača.

Čimane malo puše, ali umiru prevremeno zbog infekcija. Prema nekim teorijama njihova srca štite i crvi u digestivnom sistemu jer smanjuju intenzitet reakcija imunog sistema.

Možemo mnogo naučiti od ovog naroda. Smatram da fizičkoj aktivnosti trebamo pristupiti holistički. Vozite se biciklom na posao, penjite se stepenicama, a ne liftom i za kompjuterom radite stojeći ili hodajući. Trebamo vežbati mnogo više nego što to sada radimo. Moderni svet nas održava u životu, ali urbanizacija i specijalizacija predstavljaju rizik za zdravlje srca – dodaje Tomas i dodaje da oni žive u manjim zajednicama, pa su jako društveni i pozitivni ljudi.

Izvor: Telegraf
Foto: Mondo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter