Izvor:
04.05.2017 u 13:34
0

POBEDITE NESANICU: Ove vežbe će vam pomoći da lakše zaspite!

Dugotrajna nesanica nosi veliki rizik za razvoj ozbiljnih poremećaja zdravlja. Prvi u nizu je skok pritiska, koji je rizičan jer je nekotrolisan. Klinička praksa je pokazala da se on dešava upravo noću i da pacijent obično ne oseća simptome zbog posledica iscrpljenosti. Druga posledica nesanice je ubrzan srčani rad do koga dolazi usled povećane koncentracije hormona.

Njihove veće količine u krvi javljaju se u vreme kada je organizam noću u stanju budnosti umesto da se odmara. Dugoročan disbalans hormona narušava vrednosti "centralnog" hormona – insulina što pacijenta može da uvede u dijabetes.

Za dobar san važna je i "rutina spavanja" a to znači da na spavanje uvek odlazite u isto vreme, budite se u isto doba dana i ne dremate u popodnevnim satima.

Probajte da primenite nekoliko predloženih vežbi koje pomažu da lagano utonete u san.

PRIVLAČENjE KOLENA NA GRUDI

Lezite na leđa, savijte kolena, udahnite duboko i šakama privucite kolena na grudi. Dok ih privlačite oslobađajte vazduh postepenim izdisajem. Ponovite vežbu nekoliko puta, jer ćete tako ublažiti napetost u leđima.

STEZANjE I OPUŠTANjE

Dok ležite u krevetu stežite obe pesnice iz sve snage i izdržite tako što duže možete. Zatim, snažno stežite i opuštajte mišiće nogu. Vežbu izvodite pet minuta. Ona pomaže da se umorite i brže zaspite.

PROTEZANjE I ZEVANjE

Dok ležite na leđima, udahnite i istegnite obe ruke iznad glave. Uz izdisaj, spustite ruke pored tela pa se masirajte od grudi ka stomaku. Ponovite onoliko puta koliko vam prija, a zatim pokušajte da zevate kao da ste jako pospani. Organizam se zevanjem opušta i priprema za san.

UDOBAN POLOŽAJ

Lezite na desnu stranu, desnu ruku savijte u laktu, a dlan stavite ispred lica. Levu ruku oslonite laktom na kuk, a ruku spustite ispred stomaka. Desna noga je ispružena, a levo koleno savijeno na dušeku, ispred desne butine. Opustite se i ujednačite disanje.

MASAŽA

DA biste brže i lakše zaspali pomaže i lagana samomasaža. Najpre, u trajanju jednog minuta kružnim pokretima masirajte predeo oko spoljnih uglova oka. Pređite na blagu masažu kože oko nozdrva levo i desno, prema obrazima. Nastavite masažu celom dužinom nosa, a završite laganim kružnim pokretima masirajući resicu desnog uva.

Izvor: Novosti.rs
foto:pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter