Izvor: Tanjug
31.01.2022 u 18:24
0

POVRATAK RETKE VRSTE PTICA U BANAT: Pronađen novi par orla krstaša

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode otkrili su tokom Terenskog rada 28. januara 2022. godine u Banatu novi gnezdeći par izuzetno retkog orla krstaša.

Par orlova je naselio malo posećenu pustaru u široj zoni Novog Miloševa i započeo izgradnju gnezda na topoli, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orao krstaš je ranjiva vrsta na svetskom nivou dok je u Srbiji kritično ugrožen i preti mu opasnost od potpunog izumiranja.

Do sada su u Srbiji bila poznata svega tri gnezdeća para, svi na severu Banata, a ovaj novi par se nastanio 30 kilometara južno od do sada poznatih gnezdilišnih teritorija orlova.

-Povećanje broja parova i širenje rasprostranjenja orla krstaša u Srbiji pokazuje da nisu uzaludni dugogodišnji napori Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i partnera, da se sačuvaju staništa i jedinke orla krstaša. U narednim danima biće preduzete konkretne aktivnosti da se obezbedi lokalitet gde se nastanio novi par, koji se nalazi izvan zaštićenih područja, kako bi se orlovima omogućilo da uspešno izvedu potomstvo -navodi se u saopštenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter