Izvor: Novosti
07.03.2022 u 15:25
0

Saznajte koje cveće treba pokloniti damama za 8. mart

Za Dan žena, 8. mart, cvećarka Jasmina Trifunović iz Jagodine savetuje muškarcima da svojim partnerkama poklone ciklame, jer je to cveće koje predstavlja iskrenost i vernost, a za njega se vezuje i verovanje da poseduje moć pomirenja.

Devojkama bi trebalo da poklanjaju bele ciklame, jer one simbolizuju čednost i čistotu. Pored velike ljubavi prema cveću, Jasmina (49), koja je nosilac poljoprivrednog gazdinstva, njen suprug Goran (54) i sinovi Bojan (26) i Lazar (25), već 22 godine uzgajaju razne sorte cveća, a kako bi se posvetili ovom poslu, pre 10 godina iz grada su se preselili u koloniju „Đurđevo brdo“. Danas su najveći proizvođači na teritoriji grada Jagodine i među pet najvećih u Pomoravskom okrugu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Kada je Goran ostao bez posla u „Juhoru“, počeli smo da uzgajamo manju količinu cveća. Sada imamo 7 plastenika na 6 ari, uzgajamo preko 30 sorti, a godišnje proizvedemo preko sto hiljada saksija. Iako je sve manje kupaca, zbog kvaliteta, originalnog semena i rasada, prodamo sve što proizvedemo, jer imamo stalne mušterije iz svih opština Pomoravlja. Kupuju po dve-tri saksije, a oni koji imaju velika dvorišta, kupe i po 500 saksija. Gotovo 60 odsto „osmomartovskog“ cveća već smo prodali – ponosno će Jasmina, dodajući da se najbolje prodaju muškatle.

Goran dodaje da je najteža prodaja na pijaci, jer više puta moraju da utovaraju i istovaraju saksije. Rade i po 20 sati dnevno. Nije im lako ni preko zime, kada na svaka tri sata moraju da lože kube u plastenicima. Svako ima svoj deo posla koji se, ipak, isplati, pa žive samo od njega.

Trifunovići su ponosni što se u njihovim plastenicima „šepure“ raznobojne ciklame, desetak vrsta muškatli, među kojima i sorta egzotika, koju nemaju drugi cvećari, jagorčevina i ranunkulus, a već su zasađene i prolećne sorte cveća.

BOLJA ZARADA POD PLASTENIKOM

-Bojan Trifunović kaža da mada je završio master u oblasti bankarstva i kratko radio u struci, odlučio je da se posveti porodičnom biznisu.

– Jer zarada je dobra, a radim u svom dvorištu. Doduše, cene cveća nismo menjali od početka, a repromaterijal je poskupeo duplo, ali sam u međuvremenu zavoleo cveće – iskren je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter