Izvor: Happy BSC
11.02.2022 u 21:01
0

Sledeći put razmislite pre nego ostavite mačku u mraku!

Verovanja da mačke imaju devet života ili da prenose duše umrlih na drugi svet odavno su legende, ali mnogi mačke doživljavaju kao mistična stvorenja sa super moćima. Da li mačke zaista imaju super moćan vid u mrklom mraku?

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Odgovor na ovo pitanje je: ne. Mačke ne mogu da vide u potpunom mraku, ali njihov vid je znatno izraženiji u polutami nego kod drugih životinja. Za ovu sposobnost direktno je zaslužna struktura odnosno građa mačijeg oka.

U odnosu na veličinu glave, mačka ima izuzetno velike oči. Atanomski posmatrano, mačije oko se sastoji od nekoliko slojeva tkiva. Beli deo, odnosno beonjača sastoji se gustog fibroznog tkiva bogato krvnim sudovima, preko kojih se prenosi kiseonik i hranljive materije do sadržaja oka.

Spoljašnji deo jasno prekriva oko i naziva se rožnjača. Ona je sačinjena od izuzetno tankih slojeva ćelija raspoređenih na jedinstven način, tako da je rožnjača providna i omogućava da svetlost netaknuto uđe u oko. Mačka u polumraku može širom da otvori oči, odnosno iris (obojeni deo oka) i tako „propusti“ što je više svetla moguće. Ova sposobnost joj omogućava da vidi znatno bolje u mraku u odnosu na druge životinje i naravno ljude.

Takođe, retina (zadnji deo oka) sastoji se od dva glavna tipa foto osetljivih ćelija. Ćelije odgovorne za svetlosne impulse nazivaju se štapici. Poređenja radi, ljudsko od pet ćelija ima četiri foto osetljive ćelije odnosno štapića, dok mačije oko od 26 ćelija ima 25 štapića.

Takođe, mačke imaju visoko razvijenu reflektujuću površinu na zadnjem delu oka i to se naučno zove „tapetum lucidum“. Jednostavno rečeno, zbog toga mačkama svetle oči u mraku. Ovakve noćne „farove“ imaju jeleni, rakuni i još neke životinje.

Sledeći put kada u stanu ostavite mačku u mrklom mraku misleći da ima super moćian noćni vid, znajte da ona ništa ne vidi ukoliko nema bar najmanji izvor svetla

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter