Izvor: Tanjug
10.02.2022 u 10:20
0

VRATILI SE PELIKANI! Ponovo viđeni na Dunavu

 Tokom nedavno završenog Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa, ornitolozi, članovi i volonteri Društva za zaštitu i pročavanje ptica Srbije, zabeležili su prisustvo mnogih ptica netipičnih ili retkih u zimskom periodu za naše podneblje.

Viđeni su ražanj, gak, crvena lunja, zlatni vivak, crvena čaplja, a među njima i jedna od najkrupnijih ptica u Srbiji, kudravi nesit u narodu poznatoj i kao pelikani, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Iz Društva navode da je pelikan, iako se može činiti da je egzotična ptica dalekih krajeva, u Srbiji u 19. veku bio gnezdarica, ali je zbog isušivanja ritova, bara i močvara nestao do polovine 20. veka, te da je u 21. veku njihov boravak bio zabeležen samo nekoliko puta, ali nije bilo sumnje o gnežđenju.

– Kudravi nesiti su i ovog januara naši gosti na Dunavu u Negotinskoj krajini. Tokom tri dana pretraživanja zabeležili smo bar šest ptica, od kojih su četiri bile mlade, te po jedna odrasla i nezrela ptica-rekao je koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji Marko Šćiban.

Dodao je da kudravi nesit jedna od 12 ciljanih vrsta ptica koje se pokušavaju zaštititi u okviru međunarodnog projekta očuvanja ptica duž reke Dunav „Danube Free Sky LIFE“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter