Izvor: KURIR
20.08.2024 u 07:26
0

GRČEVI U NOGAMA I MANJAK MINERALA: Top 5 namirnica koje rešavaju ovaj problem

Grč, kao hitac bez najave pogađa najčešće list na nozi, a prema proceni oko 40 odsto ljudi iskusilo je ovo stanje, i to mahom sportisti, žene, trudnice i starije osobe.

Nešto tako jednostavno kao što su toplota i masaža može brzo da se pobrine za grčeve u mišićima. Kada se ta agonija završi, važno je povesti borbu protiv njih. Vaš organizam verovatno žudi za kalijumom, magnezijumom i kalcijumom, tri minerala koja pomažu u regulaciji nerava i mišića. Takođe će biti potrebno da pijete dosta vode, kao i da redovno vežbate.

DIJETALNI TIRAMISU GOTOV ZA 5 MINUTA: Nećete moći da se zasitite ovog neverovatnog dezerta

Kada je reč o mineralima, verovatno vam nije potrebno još natrijuma (so) u ishrani, ali možda su vam potrebne veće količine ostalih elektorlita. Dobri izvori magnezijuma među namirnicama su integralni hleb i žitarice, koštunjavo voće i pasulj. Kalijum možete dobiti iz većine voća i povrća, posebno banana, pomorandži i dinja, dok mlečni proizvodi snabdevaju organizam kalcijumom.

Nutricionisti Ivana Dabić i Snežana Divnić navode na Instagramu top pet namirnica koje eliminišu grčeve u nogama, a koje su bogate vodom, kalijumom, natrijumom, kalcijumom i magnezijumom.

  • Paradajz
  • Posoljena lubenica
  • Banana
  • Spanać
  • Pomorandža

Ako promenite svoju ishranu i još uvek imate grčeve, uzimajte suplemente (uz savetovanje sa lekarom ili farmaceutom) kalcijuma i magnezujuma. Neke osobe koje imaju grčeve u nogama zbog nedostatka magnezujuma osete brzo olakšanje, ali nemojte uzimati magnezijum bez kalcijuma, jer ova dva minerala deluju u paru.

Otklonite noćne grčeve

Pre odlaska u krevet popijte čašu tonika koji sadrži kinin, popularni lek za grčeve u nogama. Istraživanja potvrđuju korist od upotrebe kinina, ali nemojte uzimati tablete; one mogu da imaju ozbiljne prateće efekte, kao što su zujanje u ušima i poremećaj vida.

Dopunite rezervoar

Grčrvi su često uzrokovani dehidracijom, pa, stoga, ukoliko često imate grčeve, pijte više vode. Ako ste skloni grčevima dok vežbate, pijte najmanje dve čaše vode dva sata pre svakog treninga. Zatim prestanite i pijte 100-250 ml svakih 10 do 20 minuta za vreme vežbanja. Ukoliko se mnogo znojite, razmislite o nekom sportskom piću koje nadoknađuje natrijum i ostale elektrolite.

Krađa kalijuma

Ukoliko uzimate diuretike za regulaciju povišenog krvnog pritiska, moguće je da vaše povećeno uriniranje krade kalijum. Rezultat je stanje zvano hipokalemija, koje može da izazove umor, slabost i grčeve. Pitajte svog lekara da li možete da pređete na uzimanje leka za krvni pritisak koji nema diuretsko dejstvo.

Da li pozvati lekara?

Grčevi u mišićima su obično privremeni i ne uzrokuju njihovo trajno oštećenje, a javljaju se i kod potpuno zdravih ljudi. Ali kontaktirajte svog lekara ako grč ili spazam traje duže od jednog dana ili nastavlja da vam smeta uprkos primeni kućnih lekova.

Retko, grčevi mogu da budu simptom sistemske bolesti bubrega ili jetre, dijabetesa, Parkinsonove bolesti, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, hipo ili hipertireoze.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter