
BOŽIĆNA SMESA ZA KOLAČIĆE Jedno testo za bogatu trpezu
Ovo su oni suvi kolačići koji mogu da stoje i 15 dana, pa se prave dosta pre praznika. Lepo ih spakujte u kutiju i stavite da stoje na hladnijem mestu. Što duže stoje, to su mekši, mada ni kada se ispeku nisu tvrdi.
Sastojci: 500 g oštrog brašna, 300 g mekog brašna, 1 celo jaje, 1 žumance (belance vam taman ostane za šaranje zvezdica ili nekih drugih oblika), 1 vanilin šećer, 250 g šećera u prahu, 500 g margarina ili maslaca, 5 kašika mleka.
Dodaci: Orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bela, mlečna), boje, prah, šljokice, šarene ili čoko mrvice, rum, vanila, izrendana korica narandže ili limuna…
Priprema: Margarin mora biti sobne temperature. Odmah uzmite jednu veliku činiju ili vanglu, najbolje plastičnu. Umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati ostale osnovne sastojke. Mesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mesite margarin sve vezuje i dobija se glatko testo. Dodajte još mleka.
Testo podeliti na onoliko delova koliko različitih kolačića želite. Peče se na 180 stepeni između 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo. Treba da ostanu svetli, možda će vam se učiniti da su još uvek mekani i da nisu pečeni.
Belancetu se doda 200 g šećera u prahu, umuti se viljuškom i sipa se u kesu, veže gumicom, a dole iseče jedna jako mala rupa. Stiskate kesu i šarate po zvezdi (ili nekom drugom obliku. Nemojte ići skroz do ivica jer može da iscuri, najbolje je šarati po sredini i onda nečim tankim polako razvlačiti prema ivicama. Ostavite preko noći da se suše.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

PO BAKINOM RECEPTU: Hladna pita s višnjama

RECEPT DANA: Pita bez kora, brza i zdrava

PO RECEPTU ISKUSNIH DOMAĆICA: Kako se zaista pravi Reforma torta?

BIRAJTE PAMETNO ZA SVOJE TELO: Ugljeni hidrati ne moraju da budu babaroga

ZASLADITE NEDELJU: Ruska medovik torta
