BRZI KOLAČI SA GRIZOM: Sočni i jednostavni, a pomeraju granice dobrog ukusa
Kuglice sa šerbetom, kolač od griza i pekmeza, sočan turski desert i koh, bilo koji da izaberete bićete oduševljeni ukusom.
Kuglice sa šerbetom
Sastojci:
Za šerbet:
- 3 šolje šećera
- 3 čaše vode
- 2-3 kapi limunovog soka
Za testo:
- 1 jaje
- 1 čaša ulja
- 1 šolja jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 šolja griza
- 3 čaše brašna
Priprema:
Pomešajte šećer, vodu i limunov sok. U posudi pomešajte jaje, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer, sjedinite, pa dodajte griz i na kraju brašno. Lepo promešajte i umesite testo. Odvajajte male delove i pravite loptice. Ređajte u tepsiju. Svaku lopticu uvaljajte u griz i vratite u tepsiju. Uzmite dodatak od miksera i blago utisnite da napravite šaru. Pecite na 180°C nekih 30-35 minuta. Prelijte vruć kolač ohlađenim šerbetom.
Brzi kolač od griza i pekmeza
Sastojci:
- 3 jaja
- šolja šećera
- šolja griza
- šolja pekmeza
- šolja brašna
- šolja ulja
- šolja mleka
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ostale sastojke i sve izmešajte (nije potreban mikser). Tepsiju pouljite i pospite brašnom, pa izlijte umućeno testo. Veličina tepsije može biti manja ili veća, zavisi koje visine želite da bude kolač. Takođe i pekmez može po vašem izboru, ako koristite kajsiju, imaćete svetliji kolač i drugačiji ukus. Možete probati i sa domaćim džemom od jagoda. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Lep je kada se jede topao, mekan je i posle dva dana.
Sočan turski desert
Sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 1 čaša šećera (200 ml)
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1 čaša glatkog brašna
- 1 čaša griza
- 5 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 3 čaše mleka
- pola čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika kakaoa
- 100 g čokolade za kuvanje
Ukrašavanje:
- kugla sladoleda ili voće
Priprema:
Umitite jaja i šećer, pa dodajte vanilin šećer, ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve sjedinite i stavite u pleh da se peče na 190 stepeni Celzijusa. Dok se biskvit peče, spremite preliv. Stavite mleko da se prokuva, a u njega dodajte šećer, vanilin šećer, čokoladu i kakao, a onda i ulje. Kolač prelijte sa prohlađenim prelivom. Ukrasite voćem ili sladoledom. Koh, ukus detinjstva u tanjiriću
Koh
Sastojci:
Za biskvit:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika griza
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
- 1 l mleka
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanil-šećera
Priprema:
Umutite penasto belanca, dodajte šećer i žumanca, zatim griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Tepsiju podmažite margarinom i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Mleko, šećer i vanil-šećer stavite da provri. Vruć koh prelijte prokuvanim mlekom, ostavite da se ohladi i secite na kocke.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74