
Foto: FREEPIK.COM/goffkein
BUDITE OPREZNI: Koje dve vrste hrane nikako ne bi trebalo podgrevati?
Ponovljena termička obrada određene hrane može biti štetna po zdravlje
Podgrevanje ostataka hrane može izgledati kao bezopasna navika, ali u nekim slučajevima može predstavljati zdravstveni rizik.
Iako većina namirnica može da izdrži ponovljenu termičku obradu bez ikakvih problema, postoje namirnice koje gube hranljivu vrednost kada se zagrevaju ili čak razvijaju jedinjenja koja su opasna za digestivni sistem.
Posebnu pažnju treba obratiti na način skladištenja i vreme koje je prošlo od pripreme obroka.
Stručnjaci upozoravaju da određene namirnice – posebno ako su duže vreme ostavljene na sobnoj temperaturi – mogu da sadrže bakterije koje čak ni kuvanje ne može da uništi.
PROČITAJTE: STUDIJA POKAZALA UTICAJ BRZE HRANE: Previše masti i šećera negativno utiče na mozak
Dve takve vrste hrane se često nalaze na tanjirima i čuvaju za kasnije, ali ih zapravo ne bi trebalo podgrevavati.
Pirinač
Prvi na listi je pirinač – u svim svojim oblicima. Iako je jedna od najčešće korišćenih namirnica za pripremu unapred, stručnjaci upozoravaju da sa njom treba biti posebno oprezan.
Naime, sirov pirinač može da sadrži bakteriju Bacillus cereus, objašnjava bakteriolog dr Stejsi Duvenadž. Kuvanje uništava većinu bakterija, ali spore ove vrste mogu preživeti termičku obradu.
– Ako se pirinač ostavi na sobnoj temperaturi nakon kuvanja, ove spore mogu početi da rastu i proizvode toksine – upozorava dr Duvenadž.
Ovi toksini mogu izazvati ozbiljne digestivne tegobe, uključujući mučninu i povraćanje. Da bi se izbegao rizik, preporučuje se da se pirinač brzo ohladi nakon kuvanja i čuva u frižideru, a ne da se podgreva više puta.
Spanać
Spanać je popularan prilog i sastojak mnogih zdravih jela, ali je i jedna od namirnica koju je bolje ne podgrevavati.
Problem nije samo u gubitku hranljivih vrednosti – reč je o mogućem razvoju nitrita, jedinjenja koja mogu nastati tokom ponovnog zagrevanja i povezana su sa negativnim zdravstvenim efektima.
Prema rečima nutricionista, nitrati prirodno prisutni u spanaću mogu se tokom termičke obrade pretvoriti u nitrite, a zatim u potencijalno štetna jedinjenja.
Iako su rizici mali ako se spanać pravilno skladišti i ne podgreva više puta, preporučuje se da ga jedemo odmah nakon pripreme ili konzumiramo hladnog, na primer kao dodatak salatama.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

KUNEFE: Orijentalna poslastica nezaboravnog ukusa koja se topi u ustima

POHOVANE ČOKOLADICE: Brzi desert kada vam se jede nešto slatko, a nemate vremena

BUDITE OPREZNI: Koje dve vrste hrane nikako ne bi trebalo podgrevati?

ZDRAVLJE U ŠOLJICI: Sedam biljnih čajeva koji će unaprediti vaše telo i duh

RECEPT DANA: Švedske vafle
