DECA NE BI TREBALA JESTI SLEDEĆU HRANU ZA DORUČAK: Roditeljima se sugeriše ishrana sa malo ugljenih hidrata
Nutricionista i naučnik iz Londona izrazila je zabrinutost zbog naglašavanja ishrane dece sa malo ugljenih hidrata Upozorava roditelje da biraju zdrave namirnice za decu, umesto ultra obrađene hrane
Doktor Federika Amati, nutricionista i naučnik sa sedištem na Imperijalnom koledžu u Londonu, izrazila je zabrinutost što se roditeljima sugeriše ishrana za decu sa malo ugljenih hidrata, zamenjujući žitarice za doručak bogat mesom.
ISHRANA U VREME POSTA SPREČAVA MNOGE BOLESTI: Primer dnevnog jelovnika
Govoreći u podkastu Zoe, rekla je da bi ultra-obrađeno meso poput slanine moglo biti posebno štetno, zbog veza sa nekoliko vrsta raka.
Crveno meso povećava rizik od raka
Konzumiranje više od 70 grama crvenog mesa dnevno povećava rizik od raka creva za pet odsto, prema studiji istraživača sa Univerziteta Oksford iz 2019. Ova količina je ekvivalentna dve kriške slanine ili pola hamburgera.
Preporučuje se da se ne jede više od dve porcije prerađenog crvenog mesa nedeljno.
Dr Amati, pozvala je roditelje da se „ne plaše ugljenih hidrata“. Objašnjava da je za decu od vitalnog značaja da imaju dovoljno ugljenih hidrata da one podstiču njihov rast i njihovu aktivnost, jer telo brzo pretvara hranljive materije u energiju.
Ugljeni hidrati su poželjni
Rijanon Lamber, autorka knjiga o ishrani naglasila je da su ugljeni hidrati zapravo „poželjni izvor goriva za naš mozak.“ Ona je objasnila da je važno hraniti decu ugljenim hidratima „dobrog kvaliteta“, kao što su žitarice od celog zrna sa niskim sadržajem šećera.
Stručnjaci su upozorili roditelje da ne biraju proizvode za koje se tvrdi da sadrže dosta proteina, jer mnoge od tih namirnica, takođe sadrže dodatke šećera i aditiva.
Dr Amati je dodao da su deca izložena reklama za nezdravu hranu, i da „živimo u svetu u kome su deca više navikla da otvaraju kesicu čipsa nego da gule bananu“.
Ultra obrađena hrana, u koju spadaju keks, kobasice, čips i industrijski napravljen hleb narezan na kriške, obično sadrži sastojke koji se ne koriste ili se vrlo retko koriste u kućnoj kuhinji, kao što su boje i zaslađivači. Oko 95 odsto peciva, kao što su prerađeni beli hleb i peciva, sadrže najmanje jedan emulgator.
Oni se mešaju u hranu kako bi pomogli u vezivanju masti i vode, pomažući poboljšanju teksture, izgleda i roka trajanja hrane.
Ultra prerađena hrana remeti mikorbe u crevima
Dr Ameti objašnjava da oni mogu da poremete mikrobiom – mikrobe u crevima, koji pomažu varenju hrane – i izazovu upalu u crevima.
– Upala doprinosi većem riziku od lošeg zdravlja, i može da izazove sindrom iritabilnog creva (IBS) i probavne smetnje. Ljudima se na mrežama govori da decu ne hrane ugljenim hidratima ujutru i da im daju slaninu. Molim vas, nemojte svojoj deci davati prerađeno meso – apelovala je na roditelje dr Ameti.
Ultra obrađeno meso poput slanine i kobasica sadrži konzervanse koji stupaju u interakciju sa supstancama unutar creva, i povećavaju rizik od razvoja tumora. Povećana upala u crevima tokom dužeg vremena, takođe, može da poveća rizik od „razvijanja gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i razvoja autoimunih stanja, navela dr Ameti prenosi „Daily mail“.
Šta je najbolje da doručkuju deca?
Što se tiče doručka, stručnjaci preporučuju žitarice. Ostale namirnice za doručak koje ona predlaže uključuju jaja, seckane jabuke, dodavanje avokada u smuti i – iznenađujuće – palačinke:
– Palačinke mogu da imaju nutritivnu snagu, ako se naprave od banane, zoba i malo jaja.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74