Izvor: 24sedam
22.08.2024 u 08:54
0

ISHRANA BOGATA VLAKNIMA UBRZAVA METABOLIZAM: Ovo su najbolje opcije

Pravite dobre i pametne izbore

Vlakna su ključna hranljiva materija koja igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju probavnog sistema, ali i u očuvanju opšteg zdravlja. Pored toga što pomaže probavi, ishrana bogata vlaknima može ubrzati metabolizam.

Hrana bogata vlaknima se sporije vari, što može produžiti osećaj sitosti i smanjiti ukupni unos kalorija.

Nutricionistkinja Lisa Ričards i trenerka Džoana Ven podelile su nekoliko najboljih opcija u ishrani koje bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu rutinu, posebno kako starimo. Ove namirnice ne samo da su zdrave, već i ubrzavaju metabolizam.

JEFTIN NAPITAK ZA DOBRO JUTRO KOJI IMA MNOGO BENEFITA: Pomaže detoksikaciji i jačanju organizma

Ovsene pahuljice

Lisa Ričards ističe da ovsene pahuljice sadrže rastvorljiva vlakna koja formiraju gelastu supstancu u probavnom sistemu, usporavajući varenje i pružajući dugotrajan osećaj sitosti. Ovo pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i održavanju stabilnog metabolizma.

Čia semenke

Čia semenke su bogate vlaknima i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. Kada se potope u tečnost, stvaraju konzistenciju sličnu gelu koja povećava osećaj sitosti i pomaže u kontroli apetita, podržavajući napore u mršavljenju.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput malina, kupina, borovnica i jagoda, bogato je i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, koja pomažu u probavi i održavaju zdravlje creva. Njihov visok sadržaj vode dodatno doprinosi osećaju sitosti, kaže Ričard.

Dodaje da su smutiji odličan način za kombinovanje više vrsta bobičastog voća odjednom, a možete dodati i šaku spanaća ili kelja za dodatna vlakna, prenosi She Finds.

Avokado

Avokado je odličan dodatak doručku, bilo u smutiju ili na tostu od celih žitarica. Sadrži zdrave masti koje mogu pomoći u regulaciji apetita i podržavanju mršavljenja. Mononezasićene masti iz avokada povećavaju potrošnju energije nakon obroka, što može ubrzati metabolizam.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su zdrava užina bogata hranljivim materijama koje podstiču metabolizam, uključujući zdrave masti, magnezijum i vitamin B6. Bademi i orasi, na primer, pomažu u snižavanju lošeg (LDL) holesterola, dok istovremeno povećavaju dobar holesterol (HDL).

Jabuke

Ven objašnjava da jabuke imaju „prirodne antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale u telu za bolji metabolizam hrane“. Konzumacija jabuka može podržati zdravlje srca, snižavanjem holesterola i oksidativnog stresa, dok poboljšava zdravlje creva, što može biti značajno u procesu mršavljenja, prenosi Index.hr.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter