
Foto: Pixabay
JUNETINA U PIVU: Meso koje se topi u ustima, po receptu poznate kuvarice Džulije Čajld
Probajte nešto novo i drugačije, pravo iz belgijske kuhinje - junetina u pivu.
„Mastering the Art of French Cooking“ Džulije Čajld nije samo kuvar po kome se kuva, već i knjiga koja se pažljivo čita. Među njegovih skoro 800 stranica, ne možete da ne primetite preukusno belgijsko jelo: Carbonnades à la Flamande.
KUGLOF SA KARAMELOM: Desert za pamćenje koji se ne odbija, ukućani će stajati u redu za još
Za Carbonnade vam je potrebno:
- – oko 1kg junetine sečene na komade (ne moraju da budu najmekši delovi od buta jer se jelo dugo kuva)
- – oko 1/2 kg krupnije iseckanog crnog luka
- – 2 kašike masti od mangulice (ili obične masti)
- – 4 čena belog luka
- – so i biber
Na većem i težem tiganju isprižite komade junetine, posolite i pobiberite. Izvadite iz tiganja pa ispržite luk. Kada je gotov ubaciti i seckani beli luk. Ređa se u manju vatrostalnu posudu ili đuvečaru red mesa, red luka i tako još jednom.
- – 1 čaša domaćeg junećeg stoka
- – 2 čaše svetlog piva
- – 1 puna kašika šećera
- – peršun, timijan i nekoliko lovorovih listića
- – 1 kašika gustina
- – 2 kašike vinskog sirćeta
U istom tiganju se zagreje stok i doda šećer. Doda se i pivo u tiganj i kada se zagreje, prelije se meso i luk u vatrostalnoj posudi. Sve se pokrije začinima pa aluminijumskom folijom ili poklopcem, i ubaci u rernu na oko 2 sata.
Kada meso potpuno omekša nakon oko 2 sata u rerni, ocedi se sos (treba da bude oko 1-1.5 čaše) i izmeša sa kašikom gustina i 2 kašike vinskog sirćeta – sve se malo prokuva da se zgusne, koriguju se začin pa se ponovo prelije preko mesa i vrati na kratko u još uvek toplu ali isključenu rernu.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

BIFTEK VELINGTON: Rapsodija ukusa u svakom zalogaju

RECEPT DANA: Burek sa spanaćem i sirom

MUSAKA SA TIKVICAMA: Eksplozija ukusa u svakom zalogaju

PLJESKAVICE OD SPANAĆA: Nećete ni primetiti da nedostaje meso

UKUSNE I ZDRAVE: Pet razloga da u ishranu uvrstite kajsije
