
Foto: Pixabay
KAKO SE PRAVI KUSKUS? Dijetalno jelo posle kog niko nije gladan s razlogom spada u najpopularnija na svetu
Uz ovo izdašno jelo zasitiće se cela porodica, a njegov ukus je fenomenalan, pun i bogat.
Kuskus je severnoafričko jelo poznato u celom svetu, pre svega zbog svog neobičnog imena, ali je najpopularnije zbog činjenice da je u pitanju zasitni specijalitet izvanrednog ukusa.
Reč „kuskus“ je, inače, berberskog porekla, a njen koren znači „dobro oblikovan“ i „zaobljen“. Obično se ovo jelo priprema od kuskusa, mrvica lomljene durum pšenice kuvane na pari, ali se koriste i proso, sirak i druge žitarice.
Kuskus testenina je poznata i kao najmanja testenina na svetu, a preporučuje se i kada ste na dijeti: ona obiluje vlaknima, koja poboljšavaju rad creva, snažan je antioksidans i obiluje hranljivim materijama.
U pitanju je osnovna hrana u Alžiru, Maroku, Tunisu, Libiji i Mauritaniji i jedno od omiljenih jela u Francuskoj, koje se priprema mnogo jednostavnije nego što mnogi misle.
AKO VAM JE DOSADIO KLASIČAN: Isprobajte ova četiri nova jela od pasulja
Postoji mnogo različitih varijanti recepta, a mi vam danas predstavljamo klasičan mediteranski kuskus.
Sastojci:
250 grama kuskusa
250 ml vrele ključale vode
2 tikvice
3 kašike maslinovog ulja
1 patlidžan
150 grama čeri paradajza
150 grama crvene paprike
rendana kora i sok jednog limuna
70 grama maslina
3 prstohvata šafrana
so i biber po ukusu
šaka sveže nane
nekoliko listova bosiljka
Priprema
Properite kuskus testeninu, koja se kupuje u prodavnicama zdrave hrane.
U drugu posudu sipajte vrelu vodu, u koju ćete dodati šafran, so i maslinovo ulje.
Potom dodajte kuskus u ovu tečnost, uz povremeno mešanje, pa prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Zatim otkrijte i mešajte da razbijete grudvice, pa sklonite da se ohladi.
Secite povrće (sem paradajza) na trake, pa ga propržite s obeju strana u tiganju koji ste podmazali maslinovim uljem. Potom sklonite na stranu da se hladi i ubacite čeri paradajz isečen na polovine ili četvrtine.
U kuskus po ukusu dodajte još soli i sipajte biber, sitno seckanu nanu i bosiljak.
Potom ubacite i rendanu koru limuna i sok od limuna, pa ubacite u to povrće i masline.
Sve dobro promešajte i stavite u frižider na sat vremena.
Po ukusu možete ukrasiti listićima sveže nane.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

BELA, CRNA, CRVENA ILI SMEĐA: Koja je najzdravija vrsta pirinča?

RECEPT DANA: Toskanska pohovana piletina

POSNA SALATA SA PASULJEM: Slasna i sočna, prste da poližete

SAVRŠEN AKO POSTITE NA VODI: Recept za kolač sa jabukama i lešnikom
