
Foto: FREEPIK.COM/stockking
LAKO ZA SPREMITI, JOŠ LAKŠE ZA POSPREMITI: Losos sa belim lukom i brokolijem koji se bori protiv inflamacije
Losos sa belim lukom i brokolijem kao savršen izbor za vikend ručak
Saglasni smo da je vikend vreme za odmor. Nakon duge radne nedelje ne želimo ništa osim da posvetimo vreme sebi, bez obaveza koje nam vise nad glavom. Ali jedna obaveza ne mari za vikend, a to je obrok. Da bismo sebi olakšali pripremu ručka i izbegli tešku hranu koja nas iscrpljuje, preporučujemo losos sa belim lukom i brokolijem.
Ovaj recept sprema se samo u jednom tiganju, što znači ne samo laka priprema, već i lako čišćenje. Vikendom je dozvoljeno da budemo malo lenji.
Lako ne mora nužno da bude i nezdravo. Ovaj obrok bogat je omega-3-masnim kiselinama i svim ostalim što nosi dodato povrće. Počinjemo sa lososom, prepunim omega-3 masnih kiselina koji se bori protiv upale. Ukus nadograđujemo belim lukom, bogatim antioksidansima savršeno proprženim u maslinovom ulju. Ulje će učiniti da se beli luk zasladi. Brokoli i crvena paprika su savršen duo za srce. Kuvajte ih do blage hrskavosti, jer niko ne voli gnjecavo povrće. Nagoveštaj pomorandže i mladog luka na kraju, dodaje svežinu i spaja sve u najukusniju večeru koja je gotova za samo 20 minuta.
Saveti da lak recep učinite lakšim
– koristite „nonstick“ tiganj da se losos ne zalepi
– u ribarnici tražite srednji deo lososa, a kako „Eating well“ preporučuje na taj način imaćete parče iste debljine na svim delovima
– sok od pomorandže možete zameniti sokom od limuna ili limete
– mlevenu crvenu papriku možete zameniti ljutom paprikom
Nutritivne beleške
Losos je bogat esencijalnim omega-3 masnim kiselinama – važnim za smanjenje upale u telu. Prirodni je izvor vitamina D. Većina ljudi ne dobija dovoljno vitamina D, koji podržava imunološku funkciju, zdravlje kostiju i kognitivne funkcije.
Brokoli je povrće iz porodice krstašica koje je puno hranljivih materija koje se bore protiv upale. Takođe je bogat vlaknima, što je korisno za vaša creva. Konzumiranje više povrća iz roda krstašica, kao što je brokoli, može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka ili srčanih bolesti.

Nema potrebe da brinete o zadahu belog luka sa ovim jelom; to je više kao znak hranljive časti. Beli luk se smatra prebiotičkom hranom, što znači da deluje kao hrana za dobre bakterije u vašem crevu. Ovo može dovesti do zdravijeg i jačeg mikrobioma, sve to dovodi do boljeg zdravlja imuniteta, mozga i srca.
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Toskanska pohovana piletina
Crvene paprike su pune antioksidansa vitamina C, koji pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema i može vam pomoći u borbi protiv prehlade. Čak i ako se prehladite, konzumiranje hrane bogate vitaminom C, zajedno sa drugim hranljivim materijama, kao što je cink, može skratiti dane kada bolesti.

Sastojci:
30 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
550 g isečenog fileta lososa bez kože, isečenog na komade
8 čena belog luka, tanko isečenih, podeljenih
1 kašičica soli, podeljeno
½ kašičice mlevene crvene paprike
5 šolja cvetova brokolija
2 crvene paprike, bez semena i seckane (2 šolje)
1 kašika vode
1½ kašike soka od pomorandže
1 kašika soja sosa sa smanjenim sadržajem natrijuma
1 kašičica rendane korice pomorandže
1 kašika tanko isečenog mladog luka
Priprema:
Korak 1
Zagrejte 2 kašike ulja u velikom tiganju sa poklopcem na srednje jakoj vatri. Dodajte komade lososa i polovinu isečenog belog luka u ravnom sloju. Pospite sa ½ kašičice soli i mlevene crvene paprike. Kuvajte otklopljeno, mešajući i povremeno okrećući, dok losos ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Ostavite još 4 do 5 minuta. Koristeći lopaticu prebacite lososa na tanjir.
Korak 2
Bez brisanja tiganja, dodajte 5 šoljica brokolija, seckane paprike, 1 kašiku vode i preostali beli luk i ½ kašičice soli. Pokrijte i kuvajte, povremeno mešajući, dok povrće ne postane blago hrskavo, 4 do 5 minuta. Umešajte 1½ kašike soka od pomorandže i 1 kašiku blagog soja sosa. Lagano ubacite kuvani losos. Podeliti između 4 plitka tanjira; prelijte preostalu tečnost iz tiganja preko. Pospite korom pomorandže i mladim lukom za finalni dodatak i dekoraciju.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

BELA, CRNA, CRVENA ILI SMEĐA: Koja je najzdravija vrsta pirinča?

RECEPT DANA: Toskanska pohovana piletina

POSNA SALATA SA PASULJEM: Slasna i sočna, prste da poližete

SAVRŠEN AKO POSTITE NA VODI: Recept za kolač sa jabukama i lešnikom
