Izvor: BLIC.ZDRAVLJE
16.10.2024 u 08:50
0

LEKOVITA SVOJSTVA DUNJE: Leči čir na želucu, sprečava zatvor, a preporučuje se i trudnicama

Sok od dunje usporava rast helikobakterije, koja izaziva čir na želucu Seme i list dunje koriste se za zarastanje rana i lečenje opekotina

Lekovita svojstva dunje odavno su poznata – ovo voće umiruje stomačne tegobe i štiti od najčešćih bakteriija koje izazivaju infekcije. Osim toga, sprečava gorušicu i mučninu efikasnije čak i od lekova, zbog čega se preporučuje i trudnicama.

Dunja je prava vitaminska bomba, te ne iznenađuje što se ovo voće često naziva „kraljicom jeseni“, budući da odličan saveznik u sezoni virusa i prehlada koji vladaju tokom jeseni i zime.

Plod dunje je odličan izvor vitamina C i vlakana. Takođe, sadrži mnoštvo drugih važnih hranljivih materija, uključujući bakar, kalijum i gvožđe.

Nutritivni profil dunje

Jedna dunja (oko 92 grama) sadrži u proseku:

  • Kalorije: 52,4
  • Ugljeni hidrati: 14,1 g
  • Vlakna: 1,8 g
  • Ukupno masti: 0,1 g
  • Zasićene masti: 0,01 g
  • Polinezasićene masti: 0,05 g
  • Mononezasićene masti: 0,03 g
  • Proteini: 0,4 g
  • Natrijum: 3,7 mg (0,2 odsto preporučenog dnevnog unosa)
  • Vitamin C: 13,8 mg (15 odsto dnevnog unosa)
  • Bakar: 0,1 mg (11 odsto dnevnog unosa)
  • Kalijum: 181 mg (4 odsto dnevnog unosa)
  • Gvožđe: 0,6 mg (3 odsto potrebnog unosa dnevno)
  • Magnezijum: 7,4 mg (2 odsto dnevnog unosa)
  • Fosfor: 15,6 mg (1 odsto dnevnog unosa).

Pored toga, plod dunje sadrži i malu količinu vitamina A, tiamina, niacina, pantotenske kiseline, kalcijuma i selena.

Riznica antioksidanasa

Plod dunje sadrži malo kalorija, a odličan je izvor antioksidanasa – moćnih jedinjenja, za koja je naučno dokazano da neutrališu slobodne radikale koji izazivaju niz bolesti.

Pomaže kod zatvora

U tradicionalnoj medicini, seme ploda dunje se često koristilo za lečenje probavnih poremećaja, kao što su opstipacija (zatvor) i dijareja. Novija istraživanja su potvrdila lekovita svojstva ploda i semenki dunje za bolju probavu.

Tako je jedno istraživanje pokazalo da ekstrakt semena dunje povećava pokretljivost creva, dok istovremeno opušta mišiće digestivnog trakta, što zajedno pomaže u sprečavanju zatvora.

Dunja je takođe bogata vlaknima, koja su važna za ubrzavanje varenja i sprečavanje zatvora.

Saveznik u borbi protiv bakterija

Dunja pomaže u prevenciji i lečenju čira na želucu. Naime, nekoliko studija je otkrilo da ovo moćno voće sprečava rast štetnih bakterija u telu. Utvđeno je da sok od dunje usporava rast helikobakterije (Helicobacter pilori), za koju je poznato da izaziva čir na želucu.

Slično tome, druga studija je otkrila da ekstrakti ploda i semena dunje mogu pomoći u zaštiti od nekoliko drugih sojeva bakterija, uključujući Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus i Enterobacters aerogenes, od kojih su sve patogene vrste bakterija koje mogu izazvati infekcije i bolesti kod ljudi.

Sprečava gorušicu i mučninu

Nekoliko istraživanja takođe sugeriše da sirup od dunje može pomoći u kontrolisanju gastrointestinalne refluksne bolesti (GERB), poznate kao refluks kiseline. Ovo stanje uzrokuje da se želudačna kiselina vraća u jednjak, i izaziva simptome poput gorušice, bola u grlu, otežanog gutanja, bola u stomaku, mučnine…

Sedmonedeljno istraživanje, koje je uključilo 80 dece sa refluksom kiseline, pokazalo je da je svakodnevno davanje sirupa od dunja jednako efikasno kao i lekovi koji se inače koriste za ublažavanje simptoma GERB-a.

Preporučuje se i trudnicama

Studija iz 2018. pokazala je da je uzimanje dunje posle obroka jednako efikasno kao i lek koji se koristi za lečenje mučnine kod trudnica.

Druga studija upućuje da je sirup od dunje efikasan kao i uobičajeni lek u smanjenju simptoma GERB-a kod dece i novorođenčadi.

Čuva i zdravlje srca

Dunja je i dobar saveznik zdravlja srca. Eksperiment na životinjama otkrio je da ekstrakt dunje primenjen kod pacova sa dijabetesom, pomaže u smanjenju nivoa ukupnog holesterola, lošeg LDL holesterola i triglicerida – koji su glavni faktori rizika za srčana oboljenja.

Drugo ispitivanje na životinjama pokazalo je da su ekstrakti lista dunje efikasni u smanjenju krvnog pritiska, koji je još jedan od vodećih faktora rizika za srčana oboljenja.

Pomaže u zarastanju rana

Odavnina, seme i listovi dunje su korišćeni za zarastanje rana i obnovu tkiva. Nedavno je nekoliko studija potvrdilo da ovo voće može imati moćna lekovita svojstva po kožu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter