Izvor: Nova
22.05.2024 u 15:52
0

NA OVU ŽITARICU SMO ZABORAVILI, A JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH! Pomaže kod obnove mišića i kože, a dobra je i za mršavljenje

Proso je jedna od najzdravijih žitarica za koju slobodno možemo reći da je zanemarena i zaboravljena u našoj kuhinji.

Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu u izgradnji i regeneraciji mišića i stanica kože. Takođe, bogato je ugljenohidratima koji se sporo probavljaju pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.

Budući da je lako probavljivo, proso je jedna od žitarica koja se deci daje kao prva čvrsta hrana.

NAJBOLJI TRIK ZA PALAČINKE Nije do sastojaka, bićete potpuno iznenađeni

Ova žitarica takođe sadrži prirodne masnoće koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D. Prosena kaša pomaže i zdravlju nervnog sistema, zbog vitamina B1.

Proso sadrži i mnogo gvožđa i magnezijuma, a kardiolozi preporučuju ovu žitaricu kao namirnicu koju treba što češće jesti jer je prepuna kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.

Krstarica donosi 2 recepta za proso koje bi trebalo odmah uvrstiti u ishranu.

Proso i povrće

Sastojci

1 šolja prosa

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

300 grama kukuruza šećerca

malo masti, malo soli i bibera, kašičica kurkume.

Priprema

Na malo masti izdinstajte crni luk i rendanu šargarepu. Dodajte kukuruz šećerac i sitno iseckan beli luk. Prodinstajte sve pa dodajte i dobro opran i proceđen proso i začine. Sve promešajte, nalijte vode da cela smesa ogrezne i ostavite da se lagano krčka oko 10ak minuta. Promešajte i sklonite sa ringle.

Puding od prosa

Sastojci

1 šolja prosa

1 jabuka

cimet

med

Priprema

Skuvajte proso i ocedite. Očistite i skuvajte jabuku i krušku. Izmešajte u blenderu proso, kuvanu jabuku i krušku. Dodajte med i cimet i sve poslužite kao puding.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter