
Foto: PIXABAY
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA: Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
- 700 g tikvica
- 250 g slanog sira
- 50 g narendanog parmezana
- 4 jaja
- 2 kašike svežeg iseckanog korijandera
- 2 kašike iseckanog svežeg peršuna
- 1 kašika parmezana za posipanje
- so, biber
Priprema:
Tikvice oljuštite i kuvajte na pari 10 minuta. Ocedite, iseckajte i stavite u činiju. Dodajte izmrvljen sir, umućena jaja, korijander, peršun i 50 g parmezana. Izmešajte, sipajte u podmazan pleh i pospite parmezanom. Pecite oko 50 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je pita pečena.
ČOKOLADNI KOLAČ GOTOV ZA 5 MINUTA: Izgleda i ukusan je kao da ste se trudili satima
Zelena krem-supa
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 300 g krompira
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1,5 l vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Iseckajte crni luk na kockice, a beli izgnječite. Tikvice i krompir oljuštite i isecite na kockice. Na malo zagrejanog ulja prodinstajte crni luk da omekša. Dodajte beli luk i čim zamiriše dodajte tikvice, pa ih kratko prodinstajte. Dodajte krompir, 2/3 vode, so i biber po ukusu. Kuvajte pola sata, odnosno dok krompir ne omekša. Sklonite s vatre i štapnim mikserom sve usitnite. Ako je supa previše gusta, dodajte još malo vode i vratite na ringlu da provri. Po želji, možete da izvadite malo tikvica da ostanu u komadima, pa ih vratite kada usitnite ostalo. Pre služenja supu možete posuti seckanim peršunom.
Špageti sa povrćem
Sastojci:
- 400 g špageta
- 200 g tikvica
- 1 crvena paprika
- 2 kašike putera
- 10 listića bosiljka
- 3 čeri paradajza
- so, biber
Priprema:
Na puteru propržite tikvice isečene na rezance i papriku isečenu na kockice da omekšaju. Začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte špagete koje ste skuvali u posoljenoj vodi. Izmešajte i servirane špagete pospite usitnjenim bosiljkom. Dodajte čeri isečen na polovine.
Punjeni čamčići
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 300 g mlevenog mesa
- 250 ml soka od paradajza
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 1 svež paradajz
- 1 kašika rendanog parmezana
- so, biber, ulje
Priprema:
Tikvice operite, isecite krajeve i presecite po dužini. Kašikom izdubite unutrašnjost da ostane 1 cm debljina do kore. Posolite po ukusu. Na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan crni luk da zastakli, dodajte iseckan beli luk i čim zamiriše dodajte meso. Uz mešanje dinstajte dok ne dobije smeđu boju. Dodajte sok od paradajza i začinite po ukusu. Kuvajte 15 minuta da se malo zgusne. Poređajte tikvice u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih mesom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Na pola pečenja, stavite odozgo iseckan paradajz, pa vratite u rernu. Gotove tikvice pospite iseckanim peršunom i parmezanom.
Rolnice sa šunkom i kačkavaljem
Sastojci:
- 2 tikvice (oko 1 kg)
- 250 g šunkarice
- 250 g kačkavalja (gauda)
- 300 g pelata
- 1 kašičica origana
- 3 kašike maslinovog ulja
- so, svež bosiljak
Priprema:
Operite tikvice, isecite po dužini na kriške debljine 5 mm. Propržite ih na maslinovom ulju da omekšaju i dobiju smeđu boju. Vadite na tanjir tako što ćete ih ređati u jedan red. Posolite i pustite da se ohlade. Pomešajte paradajz pelat, so, origano i malo maslinovog ulja. Na jednu krišku tikvice stavite krišku šunke koju ste presekli napola i preko krišku kačkavalja isto presečenu. Urolajte i ređajte u posudu za pečenje tako da jedan otvor rolnice bude dole. Prelijte pripremljenim sosom od paradajza. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslednjih pet minuta pojačajte temperaturu na 200 da se rolnice zapeku. Gotove pospite svežim listovima bosiljka.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

DOMAĆI MEDENJACI: Bude nostalgiju na detinjstvo

BIFTEK VELINGTON: Rapsodija ukusa u svakom zalogaju

RECEPT DANA: Burek sa spanaćem i sirom

MUSAKA SA TIKVICAMA: Eksplozija ukusa u svakom zalogaju

PLJESKAVICE OD SPANAĆA: Nećete ni primetiti da nedostaje meso
