
Foto: FREEPIK.COM/timolina
NEIZOSTAVNA NA SVAKOJ TRPEZI: Ruska salata po tradicionalnom receptu
Savršena za slave i praznike — uz domaći majonez dobija još bogatiji ukus i izgled
Ruska salata je među najpopularnijim salatama u Srbiji.
Svaka domaćica zna da je ovo jelo neizostavno na slavama, proslavama i svakodnevnim trpezama. Sa svojom bogatom kombinacijom povrća, majoneza i raznih dodataka, ruska salata predstavlja pravi spoj ukusa i tradicije.
Pa tako, i za slave i praznike, pripremite ovu salatu sa domaćim majonezom koji joj daje lepši i bogatiji ukus i izgled.
PROČITAJTE: MIRIS I UKUS DETINJSTVA: Kesten pire – omiljena jesenja poslastica
Recept za klasičnu rusku salatu
Sastojci:
- 4 krompira
- 3 šargarepe
- 200 g graška (može biti zamrznut)
- 4 kisele krastavčića
- 200 g majoneza (još lepši je ukus sa domaćim)
- So i biber po ukusu
- 1 kašika senfa (opciono)
- 2 jaja (kuvana, za dekoraciju)

Priprema:
Priprema povrća: Krompir i šargarepu oljuštite i skuvajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Ocedite i ostavite da se ohlade, a zatim ih iseckajte na kockice.
Kombinovanje sastojaka: U velikoj posudi pomešajte krompir, šargarepu, grašak i sitno iseckane krastavčiće.
Dodavanje majoneza: Umešajte majonez, so, biber i po želji senf. Sve dobro promešajte kako bi se sastojci spojili.
Dekoracija: Na kraju, jaja možete iseći na kolutove i dekorisati salatu.
Serviranje: Ostavite salatu da se ohladi u frižideru barem sat vremena pre serviranja.
Kao tajni sastojak za savršen ukus ruske salate, mnoge domaćice navode upravo domaći majonez. Njegova priprema ume da bude pipava i zato vam donosimo najjednostavniji recept. Majonez je spreman za 5 minuta, a bitno je da sastojci budu hladni i da ulje bude u zamrzivaču minimum 20 minuta.
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml ulja
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašika limunovog soka
Recept za domaći majonez koji se sprema za 5 minuta:
Pre nego što krene da pravite domaći majonez, važno je da sve sastojke prvo držite u frižideru ili zamrzivaču, čak i ulje. Ono mora da stoji u zamrzivaču minimum 20 minuta pre pripreme domaćeg majoneza.
Kada se ohladili sve sastojke, stavite ih u posudu u kojoj ćete blendirati majonez. Zatim stavite štapni mikser na dno i bez pomeranje blendajte nekih 5 sekundi. Zatim pomerajte štapni mikser gore-dole i blendirajte oko 25 sekundi.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
NEIZOSTAVNA NA SVAKOJ TRPEZI: Ruska salata po tradicionalnom receptu
MIRIS I UKUS DETINJSTVA: Kesten pire – omiljena jesenja poslastica
UKUSAN DORUČAK ZA ČAS: Mekani jogurt štapići savršeni uz sos od belog luka
PRAVO SRPSKO JELO: Recept za domaće pihtije
PODSEĆA NA NAJLEPŠE BAKINE KOLAČE: Zdrava slatka pita od jabuka i bundeva










