Izvor: SD.rs
05.11.2025 u 12:41
0

NEIZOSTAVNA NA SVAKOJ TRPEZI: Ruska salata po tradicionalnom receptu

Savršena za slave i praznike — uz domaći majonez dobija još bogatiji ukus i izgled

Ruska salata je među najpopularnijim salatama u Srbiji.

Svaka domaćica zna da je ovo jelo neizostavno na slavama, proslavama i svakodnevnim trpezama. Sa svojom bogatom kombinacijom povrća, majoneza i raznih dodataka, ruska salata predstavlja pravi spoj ukusa i tradicije.

Pa tako, i za slave i praznike, pripremite ovu salatu sa domaćim majonezom koji joj daje lepši i bogatiji ukus i izgled.

PROČITAJTE: MIRIS I UKUS DETINJSTVA: Kesten pire – omiljena jesenja poslastica

Recept za klasičnu rusku salatu

Sastojci:

  • 4 krompira
  • 3 šargarepe
  • 200 g graška (može biti zamrznut)
  • 4 kisele krastavčića
  • 200 g majoneza (još lepši je ukus sa domaćim)
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika senfa (opciono)
  • 2 jaja (kuvana, za dekoraciju)
Ruska salata
FREEPIK.COM/timolina

Priprema:

Priprema povrća: Krompir i šargarepu oljuštite i skuvajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Ocedite i ostavite da se ohlade, a zatim ih iseckajte na kockice.

Kombinovanje sastojaka: U velikoj posudi pomešajte krompir, šargarepu, grašak i sitno iseckane krastavčiće.

Dodavanje majoneza: Umešajte majonez, so, biber i po želji senf. Sve dobro promešajte kako bi se sastojci spojili.

Dekoracija: Na kraju, jaja možete iseći na kolutove i dekorisati salatu.

Serviranje: Ostavite salatu da se ohladi u frižideru barem sat vremena pre serviranja.

Kao tajni sastojak za savršen ukus ruske salate, mnoge domaćice navode upravo domaći majonez. Njegova priprema ume da bude pipava i zato vam donosimo najjednostavniji recept. Majonez je spreman za 5 minuta, a bitno je da sastojci budu hladni i da ulje bude u zamrzivaču minimum 20 minuta.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml ulja
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika limunovog soka

Recept za domaći majonez koji se sprema za 5 minuta:

Pre nego što krene da pravite domaći majonez, važno je da sve sastojke prvo držite u frižideru ili zamrzivaču, čak i ulje. Ono mora da stoji u zamrzivaču minimum 20 minuta pre pripreme domaćeg majoneza.

Kada se ohladili sve sastojke, stavite ih u posudu u kojoj ćete blendirati majonez. Zatim stavite štapni mikser na dno i bez pomeranje blendajte nekih 5 sekundi. Zatim pomerajte štapni mikser gore-dole i blendirajte oko 25 sekundi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter