Izvor: BSC HAPPY
16.05.2025 u 16:45
0

POSLASTICA CARSKOG UKUSA: Knedle sa jagodama

Knedle su vrsta deserta koji se u Srbiji najčešće pravi sa šljivama, ali se za njihovu pripremu mogu koristiti i druge vrste voća

Knedle su poslastica okruglastog oblika, napravljane od kuvanog testa na bazi krompira i brašna, u sredini koga se nalazi najčešće šljiva ili kajsija. Tako skuvane knedle, uvaljaju se u prezle propržene na puteru. Služe se posute šećerom, i eventualno cimetom.

Pored tradicionalnih knedli sa šljivama i ostalim voćem, danas se nalaze i novi ukusi, poput knedli s nutelom, malinom, rafaelo knedli s kokosom, makom, čokoladom i narandžom ili višnjom.

Knedle su poslastica koja se može sresti u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije.

Reč knedl (Knödel) je nemačka, a veruje se da su same knedle austrijskog porekla. Postoji zanimljiva priča o austrijskom caru Ferdinandu I, koji je ostao upamćen u istoriji po čuvenoj izreci: „Ja sam car, hoću knedle!“

Njega nije zanimalo koje je doba godine i da li je sezona šljiva ili kajsija, vodila ga je misao da je car i da moraju da mu stvore knedle… U suprotnom je otpuštao kuvare. Tako nastaju knedle s mnogo različitih ukusa. Među njima i one sa jagodama, čija sezona je u toku, a pred vama je recept za najlakšu pripremu.

Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti. Autorsko pravo pokušavaju da prisvoje i u Austriji, Bavarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Međutim, činjenica je da u obliku u kome ih danas poznajemo, ne postoje tako dugo.

Sastojci:

– 600 g krompira
– 20 jagoda
– 1 jaje
– prašak za pecivo
– vanilin šećer
– 1 kg brašna
– 350 g šećera
– 100 g prezli

PROČITAJTE: RECEPT DANA: Pita sa jabukama

Priprema:

Oljuštiti krompir. Obariti ga sa malo kore od limuna i korom narandže. Obarenom i ohlađenom krompiru dodajte jedno jaje, prašak za pecivo, 100 grama šećera i brašno. Umesiti glatko testo.

Oprati i očistiti jagode. Na malo testa stavite jagodu, a zatim oblikujte lopticu. Loptice od testa i jagoda stavite u ključalu vodu. Knedle su gotove kad isplivaju na vrh. Umešajte propržene prezle, kristal šećer i vanilin šećer. Obarene knedle uvaljajte u dobijenu smesu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter