
Foto: FREEPIK.COM/lmykola
POSLASTICA CARSKOG UKUSA: Knedle sa jagodama
Knedle su vrsta deserta koji se u Srbiji najčešće pravi sa šljivama, ali se za njihovu pripremu mogu koristiti i druge vrste voća
Knedle su poslastica okruglastog oblika, napravljane od kuvanog testa na bazi krompira i brašna, u sredini koga se nalazi najčešće šljiva ili kajsija. Tako skuvane knedle, uvaljaju se u prezle propržene na puteru. Služe se posute šećerom, i eventualno cimetom.
Pored tradicionalnih knedli sa šljivama i ostalim voćem, danas se nalaze i novi ukusi, poput knedli s nutelom, malinom, rafaelo knedli s kokosom, makom, čokoladom i narandžom ili višnjom.
Knedle su poslastica koja se može sresti u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije.
Reč knedl (Knödel) je nemačka, a veruje se da su same knedle austrijskog porekla. Postoji zanimljiva priča o austrijskom caru Ferdinandu I, koji je ostao upamćen u istoriji po čuvenoj izreci: „Ja sam car, hoću knedle!“
Njega nije zanimalo koje je doba godine i da li je sezona šljiva ili kajsija, vodila ga je misao da je car i da moraju da mu stvore knedle… U suprotnom je otpuštao kuvare. Tako nastaju knedle s mnogo različitih ukusa. Među njima i one sa jagodama, čija sezona je u toku, a pred vama je recept za najlakšu pripremu.
Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti. Autorsko pravo pokušavaju da prisvoje i u Austriji, Bavarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Međutim, činjenica je da u obliku u kome ih danas poznajemo, ne postoje tako dugo.
Sastojci:
– 600 g krompira
– 20 jagoda
– 1 jaje
– prašak za pecivo
– vanilin šećer
– 1 kg brašna
– 350 g šećera
– 100 g prezli
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Pita sa jabukama
Priprema:
Oljuštiti krompir. Obariti ga sa malo kore od limuna i korom narandže. Obarenom i ohlađenom krompiru dodajte jedno jaje, prašak za pecivo, 100 grama šećera i brašno. Umesiti glatko testo.
Oprati i očistiti jagode. Na malo testa stavite jagodu, a zatim oblikujte lopticu. Loptice od testa i jagoda stavite u ključalu vodu. Knedle su gotove kad isplivaju na vrh. Umešajte propržene prezle, kristal šećer i vanilin šećer. Obarene knedle uvaljajte u dobijenu smesu.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

DOMAĆI POMFRIT BEZ ULJA: Ukusan i slasan, pravićete stalno

REZULTATI VIDLJIVI NAKON SEDAM DANA: Napitak koji topi kilograme

SPREMLJENE NA STARINSKI NAČIN: Recept za najukusnije punjene paprike

POSLASTICA CARSKOG UKUSA: Knedle sa jagodama

JEDINSTVENA ZAMENA: Recept za zdrave gumene bombone
