
Foto: FREEPIK.COM/tanya_terekhina
RECEPT DANA: Oranž tart – savršen jesenji dezert
Neodoljiv spoj ukusa hrskavog testa i pomorandže oduševiće i najfinija nepca
Tart je vrta kolača koja se pravi brzo i lako, a ukus ovog dezerta oduševiće i najveće sladokusce. U pitanju je francuska poslastica, koja se sastoji od testa i punjenja. Testo mora biti prhko, a fil može biti sladak ili slan.
Kora za tart se najčešće pravi od brašna i putera, uz dodatak šećera, jajeta i malo hladne vode. Najčešće je odnos brašna i putera 2:1, što mu daje prhkost i puterasti ukus.
Sastojci:
Za podlogu:
- 1 žumance
- 200 g brašna
- 50 g šećera u prahu
- 125 g putera (hladnog)
- narendana korica jednog limun
- 2 kašike hladne vode
Fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 125 g šećera
- 5 jaja
- 125 ml soka od pomorandže (isceđenog)
- izrendana kora jedne pomorandže
PROČITAJTE: PRSTE DA POLIŽEŠ: Pravi italijanski recept za lazanje
Priprema:
U blenderu pomešati brašno, šećer u prahu, narendanu koru limuna i puter. Sjediniti (ukoliko treba kašikom spustite deo testa, ako se podigne uz ivice). Zatim dodati žumance, sjediniti opet, pa naknadno dodati jednu po jednu kašiku vode.
Prebaciti u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru oko 20 minuta. Zatim prebaciti i istanjiti testo u pleh u kome ćete ga peći.
Preko staviti pek papir, a u njega pasulj ili kuglice za pečenje i tako peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.
Izvaditi iz rerne, pa vratiti da se peče još deset minuta, ali bez pasulja i papira. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi dok spremate fil.
Fil:
Uključiti rernu na 100 stepeni. Slatku pavlaku sipati u šerpicu, dodati šećer i staviti da se greje dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Umutiti jaja u činiji i tome dodati slatku pavlaku sa šećerom sve vreme mešajući. Dodati sok od pomorandže i narendanu koricu. Tu smesu pažljivo sipati preko pečene korice.
Vratiti u rernu i prvo peći na 100 stepeni pola sata, a zatim povećati temperaturu na 140 stepeni i peći jos 40 minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se kompletno ohladi, a zatim i da prenoći u frižideru.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
SAVRŠEN ZIMSKI OBROK ZA IMUNITET: Topla krem čorba od bundeve
TRIK KOJI ĆE PROMENITI SVE: Začin zbog kog će grašak postati „lakši“ za stomak
ENDOKRINOLOG UPOZORAVA: Tri zdrava doručka mogu izazvati iznenadni skok šećera
RECEPT DANA: Oranž tart – savršen jesenji dezert
PRSTE DA POLIŽEŠ: Pravi italijanski recept za lazanje









