Izvor: Stvar ukusa
03.11.2025 u 13:00
0

RECEPT DANA: Oranž tart – savršen jesenji dezert

Neodoljiv spoj ukusa hrskavog testa i pomorandže oduševiće i najfinija nepca

Tart je vrta kolača koja se pravi brzo i lako, a ukus ovog dezerta oduševiće i najveće sladokusce. U pitanju je francuska poslastica, koja se sastoji od testa i punjenja. Testo mora biti prhko, a fil može biti sladak ili slan.

Kora za tart se najčešće pravi od brašna i putera, uz dodatak šećera, jajeta i malo hladne vode. Najčešće je odnos brašna i putera 2:1, što mu daje prhkost i puterasti ukus.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 1 žumance
  • 200 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 125 g putera (hladnog)
  • narendana korica jednog limun
  • 2 kašike hladne vode

Fil:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 125 g šećera
  • 5 jaja
  • 125 ml soka od pomorandže (isceđenog)
  • izrendana kora jedne pomorandže

PROČITAJTE: PRSTE DA POLIŽEŠ: Pravi italijanski recept za lazanje

Priprema:

U blenderu pomešati brašno, šećer u prahu, narendanu koru limuna i puter. Sjediniti (ukoliko treba kašikom spustite deo testa, ako se podigne uz ivice). Zatim dodati žumance, sjediniti opet, pa naknadno dodati jednu po jednu kašiku vode.

Prebaciti u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru oko 20 minuta. Zatim prebaciti i istanjiti testo u pleh u kome ćete ga peći.

Preko staviti pek papir, a u njega pasulj ili kuglice za pečenje i tako peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.

Izvaditi iz rerne, pa vratiti da se peče još deset minuta, ali bez pasulja i papira. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi dok spremate fil.

Fil:

Uključiti rernu na 100 stepeni. Slatku pavlaku sipati u šerpicu, dodati šećer i staviti da se greje dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Umutiti jaja u činiji i tome dodati slatku pavlaku sa šećerom sve vreme mešajući. Dodati sok od pomorandže i narendanu koricu. Tu smesu pažljivo sipati preko pečene korice.

Vratiti u rernu i prvo peći na 100 stepeni pola sata, a zatim povećati temperaturu na 140 stepeni i peći jos 40 minuta.

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se kompletno ohladi, a zatim i da prenoći u frižideru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter