Izvor: Recepti.com
09.02.2025 u 10:15
0

RECEPT DANA: Pečena orada

Orada pečena u rerni idealna je za nedeljni ručak u kojem će uživati cela porodica

Orada je cenjena od antičkih vremena. Stari Grci su je toliko poštovali da su je posvetili Afroditi, boginji ljubavi.

Ova riba ima karakterističan izgled: ovalno, široko i pljosnato telo, visoko čelo i nisko postavljena usta s isturenim usnama. Prirpemite oradu u rerni sa maslinovim uljem i belim vinom i u svoj dom unesite miris i ukus mora.

RECEPT DANA:

Sastojci za pečenu oradu:

– 1 orada
– 2 čena belog luka
– malo soli
– malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
– 50 g crvenog luka
– 250 g krompira
– 150 g tikvica
– 100 g svežeg paradajza
– malo peršunovog lista
– malo mlevenog bibera
– malo maslinovog ulja
– 2 koluta limuna
– 50 ml kvalitetnog belog vina
– malo krupne morske soli

Žena priprema oradu za pečenje u rerni sa povrćem.
FOTO: FREEPIK.COM/pikisuperstar

PROČITAJTE: RECEPT DANA: Štrudla sa bundevom

Priprema pečene orade:

Oradi odrezati glavu, odstraniti škrge i kuhinjskim makazama odseći perajice i dugačku leđnu peraju. Nožem odstraniti svu krljušt.

Oradu oprati pod tekućom vodom i obrisati kuhinjskim papirnim ubrusom. Beli luk oljuštiti i izgnječiti. Izgnječenom belom luku dodati mešavinu mediteranskog začinskog bilja.

Oradu posoliti spolja i iznutra, veći deo začina staviti u trbušnu šupljinu, a ostatak utrljati u ribu sa svih strana. Tako pripremljenu oradu ostaviti po strani najmanje 30 minuta da riba upije začine.

Krompir oprati, oljuštiti i naseći na kolutove. Krompir staviti u hladnu slanu vodu da se kuva. Skuvani krompir ocediti i ostavuti u cedilu do upotrebe. Luk oljuštiti i iseći na polovine, pa na veoma tanke šnite. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i naglo propržiti luk.

Prženi luk rasporediti na dno vatrostalnog suda (24x15cm). Na prženi luk posložiti kuvani krompir preko cele površine vatrostalnog suda, pa posoliti. Tikvicu oprati, oljuštiti i naseći na kolutove.

Pripremljene tikvice propržiti na maslinovom ulju. Pržene tikvice rasporediti po krompiru u vatrostalnom sudu po celoj površini, posoliti i pobiberiti. Oradu staviti u vatrostalni sud na tikvice.

U trbušnu šupljinu orade stavite 2 tanke kriške limuna i sveže začinske trave. Paradajz oprati i naseći na tanke šnite i poređati oko orade. Posuti peršunovim listom, mešavinom mediteranskog začinskog bilja te krupnom morskom solju.

Preliti kvalitetnim maslinovim uljem i belim vinom. Peći na 200 stepeni. Nakon 15 minuta ribu okrenuti i nastaviti pečenje još 15 minuta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter