
Foto: FREEPIK.COM/rawpixel.com
SAVRŠENA ZA VASKRŠNJU TRPEZU: Tradicionalna punjena jagnjetina na malo drugačiji način
Pikantna punjena jagnjetina za Uskrs je tradicionalno jelo na malo drugačiji način, da dodatno začini praznike
Ovako pripremljenu jagnjetinu možete da čuvate 3 dana, ili u zamrzivaču 3 meseca. Može se sastaviti i dan ranije, a zatim ispeći na dan Uskrsa, samo nemojte soliti površinu ili krompir sve do pečenja. Takođe možete da ispečete, a zatim ponovo zagrevate kasnije tokom dana.
Sastojci:
1,5 kg jagnjeće plećke bez kosti
1,5 kašičica kuhinjske soli, podeljeno
1 kašičica crnog bibera, podeljena
2 kašičice maslinovog ulja
Za fil:
20 g putera
2 ljutike, sitno naseckane na kockice
3 čena belog luka, sitno naseckana
300 g pečuraka
100 g bebi spanaća, grubo iseckanog
20 g oljuštenih lešnika
20 g pistaća, grubo iseckanih
1,5 kašika peršuna, sitno iseckanog
1,5 kašičica ruzmarina, svežeg, sitno iseckanog
1 kašika limunove kore
1/2 kašičice kuhinjske soli
1/4 kašičice crnog bibera
PROČITAJTE: KLJUČ JE U JEDNOM SASTOJKU: Savršeno domaće testo za picu kao iz restorana
Za krompir:
1 kg mladog krompira, isečenog na pola
1/2 kašičice kuhinjske soli
1/4 kašičice crnog bibera
1 kašika maslinovog ulja
Za sos:
20 g brašna običnog
310 ml goveđeg bujona
1/4 kašičice tamnog soja sosa
so i biber
Recept za pikantnu punjenu jagnjetinu za Uskrs:
Kako biste pripremili jagnjetinu na ovaj način, prvo napravite fil. Zagrejte rernu na 180°C. Pecite lešnike 8 minuta. Ohladite, a zatim ih grubo iseckajte. Pečurke iseckajte na male komadiće u blenderu. Otopite puter u tiganju na jakoj vatri. Dodajte ljutiku, beli luk i pečurke. Kuvajte mešajući, 5 minuta ili dok tečnost ne ispari. Dodajte spanać i dinstajte dok ne usahne. Prebacite fil u činiju. Ohladite 20 minuta, a zatim umešajte preostale sastojke.
Stavite fil na komad prozirne folije. Rukama ga grubo oblikujte u trupac dužine 35 cm. Čvrsto umotajte prozirnom folijom. Stavite u zamrzivač na 3 sata, dok se ne stegne. Stavite jagnjeću plećku sa masnom stranom nadole. Pokrijte najlonskom folijom ili papirom za pečenje. Zatim koristite oklagiju ili čekić za meso da izlupate meso u pravougaonik veličine 40 x 22 cm.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

SALATA OD PASULJA SA SENFOM I MEDOM: Savršena kombinacija slatkog i kiselog

KAO IZ BAKINE KUHINJE: Čokoladne šapice

PALAČINKE SA CIMETOM: Zamirisaće cela kuća

NEODOLJIVI TART SA BANANAMA: Mirisni desert koji osvežava i sladi u isto vreme
