
Foto: FREEPIK/KamranAydinov
SAVRŠENO MEKANA: Recept za najukusniju štrudlu sa makom
Ako tražite recept za domaću štrudlu sa makom koja se pravi lako, bez čekanja da testo naraste, a miriše na detinjstvo – ovo je pravi izbor za vas
Ova štrudla uspeva svima, čak i početnicima, a uz bogat nadev i savršeno mekano testo, postaće redovan gost na vašem stolu.
Nedelja je idealan dan za mirisnu štrudlu – bez žurbe, uz šolju kafe i parče kolača koji mami i izgledom i ukusom. Ovaj recept za štrudlu sa makom pravi se brzo i jednostavno, bez dugog čekanja na dizanje testa, a rezultat je fantastičan – lagano, mekano testo koje se topi u ustima i bogat nadev od maka, mleka i džema. Ako volite starinske kolače i domaće ukuse, obavezno isprobajte ovu varijantu! Takođe, ako ste ljubitelj starinske poslastice, pogledaj i recept za mekani kolač sa jagodama po meri na čaše ili brze uštipke sa jogurtom bez čekanja – savršeno uz šolju jogurta ili kafe!
Sastojci za testo:
- 2 belanceta
- 250 ml vrelog mleka
- 450 g mekog brašna (tip 400)
- 10 g svežeg kvasca
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika šećera
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica rendane limunove korice
- 100 ml ulja
PROČITAJTE: ČOKOLADNA PICA: Italijanski specijalitet na sladak način
Sastojci za nadev:
- 200 g mlevenog maka
- 100 ml vrućeg mleka
- 3 kašike šećera (ili po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera
- 2–3 pune kašike gušćeg pekmeza ili džema
Priprema:
Umutiti testo:
Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, pa dok mutite, polako sipajte vruće mleko. Ostavite ovu smesu da se malo ohladi.
Priprema brašna:
U brašno napravite udubljenje i ubacite izmrvljen kvasac. Dodajte prašak za pecivo, šećer, so i rendanu koricu limuna.
Spajanje:
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od belanaca i mleka, mešajući varjačom. Kada dobijete glatko testo, podelite ga na dva dela i ostavite 10-ak minuta da „odmori“.
Priprema nadeva:
U 100 ml vrućeg mleka dodajte šećer, vanilin šećer, pekmez i mleveni mak. Sve dobro izmešajte da se sjedini.
Formiranje štrudle:
Radnu površinu pobrašnite i razvaljajte testo što tanje. Premažite nadevom, ali ostavite ivice čiste kako bi se štrudla lepo zatvorila. Uvijte u rolat.
Završnica:
Umutite 2 žumanca sa 1–2 kašike kisele pavlake i premažite štrudle. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Služite:
Ohladite, isecite na kriške i po želji pospite šećerom u prahu. Uz šolju kafe ili čaja – uživanje je zagarantovano!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

REŠIĆE PROBLEM NESANICE: Voće koje će vam pomoći da spavate poput bebe

SAVRŠENO MEKANA: Recept za najukusniju štrudlu sa makom

ČOKOLADNA PICA: Italijanski specijalitet na sladak način

POTREBNA SU SAMO ČETIRI SASTOJKA: Recept za ekspres oblande pune keksa
