Izvor: Srbija Danas
25.05.2025 u 14:43
0

SAVRŠENO MEKANA: Recept za najukusniju štrudlu sa makom

Ako tražite recept za domaću štrudlu sa makom koja se pravi lako, bez čekanja da testo naraste, a miriše na detinjstvo – ovo je pravi izbor za vas

Ova štrudla uspeva svima, čak i početnicima, a uz bogat nadev i savršeno mekano testo, postaće redovan gost na vašem stolu.

Nedelja je idealan dan za mirisnu štrudlu – bez žurbe, uz šolju kafe i parče kolača koji mami i izgledom i ukusom. Ovaj recept za štrudlu sa makom pravi se brzo i jednostavno, bez dugog čekanja na dizanje testa, a rezultat je fantastičan – lagano, mekano testo koje se topi u ustima i bogat nadev od maka, mleka i džema. Ako volite starinske kolače i domaće ukuse, obavezno isprobajte ovu varijantu! Takođe, ako ste ljubitelj starinske poslastice, pogledaj i recept za mekani kolač sa jagodama po meri na čaše ili brze uštipke sa jogurtom bez čekanja – savršeno uz šolju jogurta ili kafe!

Sastojci za testo:

  • 2 belanceta
  • 250 ml vrelog mleka
  • 450 g mekog brašna (tip 400)
  • 10 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica rendane limunove korice
  • 100 ml ulja

PROČITAJTE: ČOKOLADNA PICA: Italijanski specijalitet na sladak način

Sastojci za nadev:

  • 200 g mlevenog maka
  • 100 ml vrućeg mleka
  • 3 kašike šećera (ili po ukusu)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2–3 pune kašike gušćeg pekmeza ili džema

Priprema:

Umutiti testo:

Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, pa dok mutite, polako sipajte vruće mleko. Ostavite ovu smesu da se malo ohladi.

Priprema brašna:

U brašno napravite udubljenje i ubacite izmrvljen kvasac. Dodajte prašak za pecivo, šećer, so i rendanu koricu limuna.

Spajanje:

Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od belanaca i mleka, mešajući varjačom. Kada dobijete glatko testo, podelite ga na dva dela i ostavite 10-ak minuta da „odmori“.

Priprema nadeva:

U 100 ml vrućeg mleka dodajte šećer, vanilin šećer, pekmez i mleveni mak. Sve dobro izmešajte da se sjedini.

Formiranje štrudle:

Radnu površinu pobrašnite i razvaljajte testo što tanje. Premažite nadevom, ali ostavite ivice čiste kako bi se štrudla lepo zatvorila. Uvijte u rolat.

Završnica:

Umutite 2 žumanca sa 1–2 kašike kisele pavlake i premažite štrudle. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Služite:

Ohladite, isecite na kriške i po želji pospite šećerom u prahu. Uz šolju kafe ili čaja – uživanje je zagarantovano!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter