SLATKO OD MALINA BEZ TRUNKE KONZERVANSA: Svi su hrle samo za ovim RECEPTOM, tajna je jedna
Slatko od sezonskog voća nekada je bilo obavezno u svim kućama u Srbiji. Domaćice su recepte za pripremu dobijale od svojih majki i baka, a potom ih prenosile svojim ćerkama.
VEĆI PROMET „CRVENOG ZLATA“ NEGO LANE: Srbija izvezla maline u vrednosti od skoro 300 miliona evra
Iako se čini da je slatko lako napraviti, neretko se događa da se osetljivi plodovi poput malina i kupina prilikom kuvanja pretvore u džem.
Domaćica Branka iz sela Ježevica kod Čačka, članica Udruženja “Evgenija”, otkrila je kako uspeva da skuva slatko od malina, a da plodovi ostanu celi. Recept je nasledila od svekrve, a ona od svoje majke početkom prošlog veka.
Sastojci:
1 kg malina
2 dl vode
1 kg šećera
U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i dobro razmutite, pa stavite da se kuva na tihoj vatri. Kad šećer i voda počnu da se špinuju, spustite očišćene i oprane maline, pa nastavite da kuvate na nižoj temperaturi. Sve vreme skidajte penu koja se pojavljuje na vrhu šerpe.
Slatko od malina, baš kao i slatko od kupina, ne bi trebalo da se kuva predugo, jer može da se pretvori u želatin.
Tokom kuvanja pripremite kašičicu i porcelansku tacnu, pa s vremena na vreme sipajte malu količinu slatka na tacnicu da proverite gustinu sirupa. On bi trebalo da bude ređi nego med i staklast.
Kad slatko dostigne potrebnu gustinu, skinite šerpu sa šporeta, razlijte ga u tegle, hermetički ih zatvorite i držite na tamnom i suvom mestu.
Bez obzira na to što u ovo slatko ne ide konzervans, ono može da opstane više godina, a da se ne pokvari.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74