
Foto: Isaac Taylor/Pexels
Zavijate PEČENJE u aluminijumsku foliju? Evo šta se događa u TELU kada POJEDETE OVAKVO MESO
Deo će iscuriti.
Ono što možda niste svesni je to da će deo folije iscuriti u vaš obrok, a to bi moglo da bude loše za vaše zdravlje.
Ljudska tela mogu vrlo delotvorno da izluče male količine aluminijuma. To znači da minimalna izloženost aluminijumu nije problem.
Aluminijum je prisutan u kukuruzu, žutom siru, soli, bilju, začinima i čaju. Koristi se u posuđu za kuvanje, kao i u farmakološkim sredstvima poput antacida i antiperspiranata. Aluminijumov sulfat, koji se dobija iz aluminija, koristi se kao koagulant tokom procesa pročišćavanja vode za piće.
Naučnici istražuju predstavlja li preterano izlaganje aluminijumu pretnju ljudskom zdravlju. Na primer, visoke koncentracije aluminijuma otkrivene su u tkivu mozga pacijenata s Alchajmerovom bolešću. Naučnici su ispitivali zajednicu starih ljudi s Alchajmerom i zaključili da je to moderna bolest koja se razvila iz promenjenih životnih uslova povezanih s industrijalizacijom društva. Ova stanja mogu da uključuju visoke nivoe aluminijuma u svakodnevnom životu.
S obzirom na sve ove dokazane rizike, važno je odrediti koncentraciju aluminijuma tokom kuvanja. Lonci i ostalo posuđe skloni su oksidaciji, stvarajući inertni sloj koji sprečava ispiranje aluminijuma u hranu. Problem je u tome što kada ribate lonce nakon kuvanja, taj se sloj istroši i aluminijum može da prodre u hranu. To se lako može izbeći: kad nabavite nove aluminijske posude, nekoliko puta u njima prokuvajte vodu dok podloga ne postane mat. To stvara prirodnu oksidaciju koja sprečava ispiranje.
Možda izgledaju lepše kada su izribane i sjajne, ali mat baza je bolja za vašu hranu i vaše zdravlje. Ali kuvanje hrane u foliji je druga priča. Aluminijska folija je jednokratna i nećete moći da stvori taj inertni sloj pre njene upotrebe.
Istraživanje je pokazalo da je izlivanje aluminija u hranu tokom procesa kuvanja hrane umotane u aluminijsku foliju iznad dopuštene granice koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija. Verovatnije je da će aluminijum iscuriti u hranu, i to na višim nivoima, u kiselim i tekućim namirnicama poput soka od limuna i paradajza nego u onima koje sadrže alkohol ili so. Nivoi ispiranja još više rastu kada se začini dodaju hrani koja se kuva u aluminijumskoj foliji. Sve što je kiselo izaziva posebno agresivan proces koji otapa slojeve aluminijuma u hrani.
Ovo istraživanje sugeriše da aluminijumsku foliju ne treba koristiti u kuvanju. Umesto toga, preporučuje se korištenje staklenog ili porcelanskog posuđa kada pripremate pečena jela. Sigurno je zamotati hladnu hranu u foliju, ali ne na duže vreme jer hrana ima rok trajanja i jer će aluminijum u foliji početi da curi u hranu zavisno od sastojaka poput začina.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

VASKRS U NIJANSAMA PLAVE: Prirodno farbanje jaja crvenim kupusom

SAVRŠENA SA VASKRŠNJU TRPEZU: Policajka torta, prepuna čokolade i različitih filova

RECEPT DANA: Posne punjene paprike

FARBANJE JAJA KAFOM: Potpuno prirodan način, a neće vam oduzeti mnogo vremena

ELEGANTNA BOJA NEŽNOG SJAJA: Stara tehnika farbanja jaja – kuvaju se u vinu i šećeru
