Izvor: TRPEZA
27.05.2024 u 18:28
0

ŠVALER TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Jaka i kalorična poslastica za sve sladokusce

Ako volite jake, kalorične torte sa puno filova, ovu poslasticu ćete obožavati. Recept za švaler tortu sa je nama podelio Slobodan Radojičić iz Beograda, autor Instagram stranice i Jutjub profila „Deda Miletova kuhinja“. Slobodan je Beograđanin koji već 15 godina živi u Beču, a profil je napravio iz želje da održi sećanje na svog oca Mileta, koji je voleo kulinarstvo i godinama skupljao drugačije i autentične recepte. Kako sam ističe, trudi se da svojoj deci i današnjoj omladini prenese značaj kvalitetne hrane i da održi balans između onog zdravog i kaloričnog. I pored talenta, kuvanje mu je hobi, jer je po zanimanju mašinski tehničar. Sa Slobodanom smo popričali o pripremi ovog recepta, ali i o tome koje je jelo bilo najzahtevnije koje je pripremio. PRENOSI PORTAL TRPEZA

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
– Za švaler tortu sam čuo još kao dvadesetogodišnjak od svoje majke Milice, volela je da se našali kako moj otac Mile najbolje i najradije pravi upravo tu tortu. A odlučio sam se baš nju da napravim među prvim tortama na svom kanalu upravo zbog interesantnog imena koje nosi!

Kada bi vas pitao neko ko nije probao ovu tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
– Ukus ove torte bih opisao kratko: Kada je jednom probate, pamtićete je zauvek. Teško je rečima opisati taj prefinjeni ukus. I ako nije laka za izradu, zaista se u svakom zalogaju oseti savršenstvo ove torte!

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
– Zavisi od toga o kojim sastojcima je reč i šta recept zahteva. Maslac ili puter pre početka spremanja uvek držim na sobnoj temperaturi, takođe i jaja. Sastojke kao sto je pavlaka za kuvanje ili slatka pavlaka za šlag ipak do same upotrebe držim u frižideru.

Koliko jaja treba da stoje na sobnoj temperaturi pre pravljenja kore od belanaca?
– Ako su jaja domaća i kvalitetna, sasvim je dovoljno da odstoje 25-30 minuta pre upotrebe na sobnoj temperaturi. Takođe ja praktikujem da prilikom miksanja belanaca dodam na vrh noža i malo soli. Rezultat koji dobijamo je zaista dosta bolji.

Kako da znamo da su belanca dobro umućena?
– Belanca je pre svega potrebno zaista perfektno odvojiti od žumanaca. A stari trik je okrenuti činiju naopako, ako šam ostane u činiji, belanca su savršeno umućena.

Šta ako se stvore grudvice u testu?
– Pre svega brašno, a i generalno suve sastojke potrebno je prosejati. To će smanjiti mogućnost da se formiraju grudvice. Takođe je potrebno dobro umiksati sastojke i naravno bitan je redosled dodavanja. Ja prosejano brašno dodajem na samom kraju prilikom priprema kora.

Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
– Ako vam se desi da kora iz nekog razloga pukne, to ne treba uopšte da vas zabrinjava. Fil će savršeno odraditi svoj posao i povezati tortu. Uz dobro hlađenje preko noći u frižideru, torta će biti idealno stabilna i kompaktna.

Koliko torta treba da se hladi pre sečenja?
– Svaku tortu je najbolje ostaviti celu noć u frižideru. Sve manje od toga ne bih vam savetovao. Ali neki minimum je 3-4 sata. Svakoj torti je potrebno vreme da se sjedini, ohladi i poveže.

Sastojci:
Za kore:
Za svaku koru ide trećina ovih sastojaka
300 g šećera
3 kašike prezli
3 kašike brašna
300 g seckanih oraha
15 belanaca

Fil se sprema iz tri dela:
Prvi deo:
1/2 mleka
2 pudinga od vanile
5 kašika brašna
5 kašika šećera

Drugi deo:

15 žumanaca
150 g šećera
2 vanilin šećera
100 ml vode

Treći deo:

500 g margarina
350 g šećera u prahu
100 g čokolade

Za dekoraciju:
šlag
seckani orasi

Priprema:

U dubljoj posudi umutite 5 belanaca sa 100 g šećera, dodajte 1 kašiku prezli, kašiku brašna i 100 g seckanih oraha, pa lagano promešajte špatulicom ili kašikom. Smesu pecite u rerni na 150 stepeni oko 45 minuta. Isto ponovite još dva puta. Fil 1: Puding razmutite u mlakom mleku, sa šećerom i brašnom, pa sve kuvajte na umerenoj vatri dok se zgusne. Kada je puding gotov, ostavite da se ohladi. Fil 2: Penasto umutiti 15 žumanaca sa 150 g šećera i vanilin šećerom, zatim dodajte 100 ml vode i kuvajte na pari dok se ne dobije gust fil. Fil 3: Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte oba prethodno pripremljena fila. Promešajte i podelite fil na dva dela, pa u jedan dodajte 100 g tamne čokolade. Tortu filujte sledećim redom: kora – žuti fil – tamni fil – kora – žuti fil – tamni fil – kora – šlag.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter