Torta zvana Uspomena
Neki momenti se teško mogu rečima opisati, ali ostaju duboko urezani u sećanja. Tako se i ova torta, puna jakih ukusa prženih lešniaka, karamela i vanila, pretače u nežnu laganu čaroliju. Na kraju niste sigurni koji je to sastojak uzburkao vaša čula, šta vas je bacilo s nogu ali jedno je sigurno – dugo će vam biti urezana u sećanje torta zvana Uspomena
UPUTSTVO ZA PRIPREMU
Kore 3x:
- 3 jaja (240 kcal)
- 3 kašike šećera (180 kcal)
- 3 kašike brašna (109 kcal)
- 3 kašike mlevenih lešnIaka (195 kcal)
- 1/2 praška za pecivo
- Prstohvat soli
Fil :
- 1 maslac ili margarain (1835 kcal)
- 3 šlag-krema ukusa vanile (680 kcal)
- 400 ml mleka (240 kcal)
- 1 kesica burbon vanile (ili 2 kesice vanil šećera)(40-80 kcal)
Karamel:
- 150 g šećera (600 kcal)
- 30 g margarina (220 kcal)
- 200 ml slatke pavlake (590 kcal)
- Prstohvat soli
Za dekoraciju:
- 30 g čokolade (165 kcal)
- 2 kašike mleka
- 2 kašike ulja (270 kcal)
- Čokoladne mrvice
- Perlice
Ukupno: 6850 kcal
Potrebno je pripremiti tri kore
Razdvojiti žumanca i belanca pa belanca sa malo soli umutiti u čvrsti šam. Posebno umutiti žumanca i šećer, pa kad se dobije svijetli glatki krem, dodati brašno i prašak za pecivo. Lagano spojiti belanca i žumanca, pa dodati pržene mlevene lješnike i sve polako ručno umešati.
Kalup za tortu (30 cm) pokriti pek papirom ili premazati uljem, pa sipati umućenu koru i peći oko 15 min na 220C.
Umutiti 1 margarin ili maslac sa burbon vanilom. Posebno umutiti 3 šlag krema od vanile sa mlekom i spojiti sa margarinom.
Karamel koji se koristi je prevelika mera i proći će ga od trećine do polovine, ali on dugo može stajati u frižideru i možete ga koristiti za mnoge druge namene.
Stavite šećer na srednje jaku vatru da se karameliše. Mešajte stalno, kako bi dobili lepi smeđi sirup bez grudvica. Sklonite s vatre pa dodajte kašiku margarina, oko 30 g i prstohvat soli.
Onda dodajte toplu (ugrijte je do pred ključanje) slatku pavlaku, vratite naštednjak i kuvajte još par minuta dok ne dobijete gustinu sirupa na razmućivanje, pa sklonite da se lagano hladi. Kad se ohladi dobije se karamel koji je na granici čvrstog i tečnog, otprilike kao eurokrem.
.Svaku ohlađenu koru treba prvo premazati karamelom, otprilike sa tri kašike. Sloj ne treba da je predebo niti da curi. Preko karamela naneti četvrtinu fila i polako ga rasporediti. Preklopiti drugom korom i ponoviti postupak, i opet sve isto treći put. Fila će ostati taman dovoljno da se premažu i bočne strane, a možete i deo odvojiti za dekorisanje špricem.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74