TRADICIONALNA SARMA JE RECEPT DANA: Najbolje za novogodišnju trpezu
Uz dodatak kisele pavlake i parče svežeg hleba, dobićete obrok koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Doček srpske Nove godine je vreme kada se okupljaju svi oni koji veruju u snagu tradicije, porodice i, naravno, dobre hrane.
BLIŽI SE MALI BOŽIĆ: Šta ne bi trebalo da radite tog dana
A šta je bolji način da započnete ovu magičnu noć od savršenog tanjira tople, mirisne sarme koja se sprema polako, ali sa ljubavlju i pažnjom?
Sarma nije samo jelo – to je ritam srpske duše, to je povezanost sa prošlim generacijama, to je porodični obred koji unosi radost u svaki dom.
U njoj se savršeno spaja svežina kiselog kupusa i sočne, začinjene smese od mesa, dok nas svaki zalogaj podseća nas na toplinu doma i tradiciju koju prenosimo sa generacije na generaciju.
Ako želite da ovog puta vaša sarma bude prava zvezda dočeka, unesite u svoj dom dušu srpske kuhinje uz ovaj savršen recept.
Neka vam ova sarma bude znak zdravlja, sreće i ljubavi, a uživanje u svakom zalogaju neka donese samo najbolje.
Vreme pripreme:
- Minimum 3 sata
Sastojci:
- 1 manja glavica kiselog kupusa (po mogućstvu domaćeg)
- 500 g mlevenog mesa (mešavina svinjetine i govedine)
- 150 g dimljene slanine
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 jaje
- 100 g pirinča
- 1 kašičica suvog začina
- So, biber i slatka paprika po ukusu
- 2-3 lista lovora
- 2 kašičice masti ili ulja za prženje
- 500 ml paradajz sosa
- 1 kisela pavlaka (opciono)
Priprema:
1. Ako koristite domaći kiseli kupus, obavezno ga dobro operite i odvojite listove. Ako su listovi preveliki, pažljivo ih isecite na manje delove, idealno veličine da možete u njih staviti smesu.
2. U većoj šerpi, na malo masti ili ulja, propržite sitno iseckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte mleveno meso, slaninu iseckanu na kockice i pržite dok ne dobije boju.
3. Dodajte pirinač, začine (so, biber, suvi začin i slatku papriku) i dobro sve promešajte. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Kada se smesa ohladi, dodajte jaje i dobro izmešajte.
4. Uzmite listove kupusa i stavljajte po jednu kašiku nadeva na svaki list. Savijajte ih pažljivo, prvo sa strane, pa potom sa donje strane, tako da dobijete male rolne. Ponavljajte dok ne potrošite sav nadev i kupus.
5. U veliki lonac stavite nekoliko većih listova kiselog kupusa kao podlogu, a zatim poređajte sarme. Dodajte nekoliko listova lovora i prelijte sve sa paradajz sosom. Preko sarmi stavite još nekoliko listova kupusa, kako bi bile dobro pokrivene.
6. Prekrijte lonac i stavite ga na srednje jaku vatru. Kuvajte minimalno tri sata, povremeno proveravajući da li ima dovoljno tečnosti. Ako je potrebno, dodajte malo vode ili još paradajz sosa. Sarma je gotova kada je meso mekano, a pirinač potpuno skuvan.
7. Kada su gotove, po želji ih poslužite sa kiselom pavlakom.
Bon appetit!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74