TRADICIONALNI NEMAČKI BOŽIĆNI KOLAČ – ŠTOLEN: Idealan je za praznike! (RECEPT)
Tradicionalni nemački božićni kolač koji zaslužuje mesto na vašem stolu
Nemački štolen je više od običnog božićnog kolača – to je prava praznična tradicija koja nosi sa sobom bogatu istoriju i neodoljivo bogatstvo ukusa.
Ovaj voćni kolač, prekriven slojem šećera u prahu, sadrži sve ono što nas podseća na prazničnu čaroliju: suvo voće, bogatstvo začina i marcipan koji se topi u ustima.
Svaka domaćica u Nemačkoj i širom sveta ima svoju verziju štolena, a sa dobrim razlogom – jer je ovo savršen desert za hladne zimske večeri i pravo božićno iznenađenje.
Zbog svoje gustine i bogate teksture, ovaj kolač može da se pripremi nekoliko dana unapred i uživa u njemu tokom celog prazničnog perioda.
Jedan od ključnih sastojaka koji ga čini posebnim jeste marcipan – luksuzni bademasti fil koji u svakom zalogaju donosi savršenstvo.
Sa slojevima putera i začina, ovaj kolač je savršen za poklon, ali i slatki užitak za vas i vaše najbliže.
Vreme pripreme:
- sat i po (plus sat i po za natapanje voća)
Sastojci:
- 100 g mešanog suvog voća (suvo grožđe, brusnica ili kandirana kora narandže i limuna)
- 180 ml soka od jabuke
- 7 g suvog kvasca
- 250 g brašna (plus malo za posipanje)
- 30 g blanširanih celih badema
- Prstohvat mlevenog cimeta
- Prstohvat mlevenog anisa
- Mali prstohvat mlevenog karanfilića
- 75 g hladnog marcipana (isečenog na male komade)
- 10 g otopljenog putera
- 1 kašika šećera u prahu (za posipanje)
Priprema:
1. Suvo voće potopite u 100 ml tople vode. U maloj šerpici ugrejte sok od jabuke, dodajte kvasac i ostavite da odstoji 10-15 minuta dok se ne aktivira i počne da peni.
2. Brašno stavite u veliku posudu i umešajte u njega kvasac i sok od jabuke, formirajući glatko testo. Pokrijte posudu i ostavite testo na toplom mestu da raste, otprilike sat-dva ili ga stavite u frižider da polako raste preko noći.
3. Ocedite voće, a zatim ga pomešajte sa testom zajedno sa bademima, začinima i marcipanom. Sve dobro sjedinite, pa izvadite testo na radnu površinu posutu brašnom i mesite dok se voće ne integriše u testo.
4. Oblikujte testo u duguljasti oblik i stavite ga na pleh sa papirom za pečenje. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da raste još 30 minuta do sat dok se ne poveća za četvrtinu.
5. Ugrejte rernu na 180 stepeni. Pecite štolen 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 25-30 minuta dok ne postane zlatno smeđ i čvrst na dodir.
6. Kada je štolen pečen, izvadite ga iz rerne i premažite otopljenim puterom. Pospite šećerom u prahu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete. Ostatak kolača čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, dobro umotan.
Bon appetit!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74