Izvor: City Magazine
27.03.2025 u 10:45
0

TRI MLEKA U OMILJENOJ KOMBINACIJI: Kolač trileće sa karamel prelivom

Trileće je popularni kolač koji je bogat ukusim

Trileće, ili tres leches, dobio je svoje ime zbog tri vrste mleka koje se koriste u receptu: obično mleko, kisela pavlaka (ili slatka pavlaka) i kondenzovano mleko. Naziv „trileće“ doslovno znači „tri mleka“, što je i ključni element ovog kolača.

Sastojci:

Za biskvit:

– 6 jaja

– 200 g šećera

– 200 g brašna

– 1 prašak za pecivo

– 1 vanilin šećer

– 1 kašičica ruma (opciono)

Za preliv:

– 400 ml mleka

– 400 ml kisele pavlake (ili slatke pavlake, po želji)

– 200 ml kondenzovanog mleka (može se koristiti još jedno obično mleko i malo više šećera)

Za krem:

– 500 ml mleka
– 1 puding od vanile (ili 1 kašika skroba)
– 150 g šećera
– 200 ml slatke pavlake
-100 g maslaca ili margarina

PROČITAJTE: KOLAČ KOJI VRAĆA U DETINJSTVO: Dunavski talasi sa višnjama – omiljeni recept vojvođanskih domaćica

Priprema:

Biskvit:

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodavati po malo brašna, praška za pecivo, i po želji rum. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Biskvit treba da bude svetao i mekan. Ostaviti da se ohladi, a zatim ga iseći na dva dela.

Preliv:

Pomešajte sve sastojke za preliv (mleko, kiselu pavlaku i kondenzovano mleko). Dobro sjediniti i ostaviti da se malo prohladi.

Krem:

U šerpi pomešajte mleko, šećer i puding od vanile. Kuvajte dok se ne zgusne. U vreli krem, umesiti maslac i slatku pavlaku, sve dobro sjedinite. Ostaviti da se krem ohladi, a zatim nanesite preko biskvita.

Slaganje torte:

Isečen biskvit natopi sa prelivom (proprskajte ga ravnomerno da se lepo upije). Na tako natopljeni biskvit staviti krem. Pokrijte tortu sa drugim slojem biskvita, takođe je natopiti prelivom. Ohladiti tortu u frižideru nekoliko sati, a najbolje je ostaviti je preko noći kako bi se svi ukusi lepo proželi.

Dodatni saveti:

Biskvit: Vodite računa da ne prepečete biskvit, jer će biti tvrd. Testirajte ga čačkalicom, ako izlazi suva, gotov je.
Preliv: Nemojte previše natopiti biskvit, jer se već dovoljno vlaži od kreme.
Krem: Ako želite da krem bude gušći, koristite malo više skroba ili pudinga, a za lakši krem koristite više pavlake.
Održavanje svežine: Trileće je torta koja se najbolje konzumira kada se dobro ohladi, jer će svi slojevi bolje da se stisnu, a ukusi će se prožeti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter