
Foto: FREEPIK.COM/enezselvi
TRI MLEKA U OMILJENOJ KOMBINACIJI: Kolač trileće sa karamel prelivom
Trileće je popularni kolač koji je bogat ukusim
Trileće, ili tres leches, dobio je svoje ime zbog tri vrste mleka koje se koriste u receptu: obično mleko, kisela pavlaka (ili slatka pavlaka) i kondenzovano mleko. Naziv „trileće“ doslovno znači „tri mleka“, što je i ključni element ovog kolača.
Sastojci:
Za biskvit:
– 6 jaja
– 200 g šećera
– 200 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin šećer
– 1 kašičica ruma (opciono)
Za preliv:
– 400 ml mleka
– 400 ml kisele pavlake (ili slatke pavlake, po želji)
– 200 ml kondenzovanog mleka (može se koristiti još jedno obično mleko i malo više šećera)
Za krem:
– 500 ml mleka
– 1 puding od vanile (ili 1 kašika skroba)
– 150 g šećera
– 200 ml slatke pavlake
-100 g maslaca ili margarina
PROČITAJTE: KOLAČ KOJI VRAĆA U DETINJSTVO: Dunavski talasi sa višnjama – omiljeni recept vojvođanskih domaćica
Priprema:
Biskvit:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodavati po malo brašna, praška za pecivo, i po želji rum. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Biskvit treba da bude svetao i mekan. Ostaviti da se ohladi, a zatim ga iseći na dva dela.
Preliv:
Pomešajte sve sastojke za preliv (mleko, kiselu pavlaku i kondenzovano mleko). Dobro sjediniti i ostaviti da se malo prohladi.
Krem:
U šerpi pomešajte mleko, šećer i puding od vanile. Kuvajte dok se ne zgusne. U vreli krem, umesiti maslac i slatku pavlaku, sve dobro sjedinite. Ostaviti da se krem ohladi, a zatim nanesite preko biskvita.
Slaganje torte:
Isečen biskvit natopi sa prelivom (proprskajte ga ravnomerno da se lepo upije). Na tako natopljeni biskvit staviti krem. Pokrijte tortu sa drugim slojem biskvita, takođe je natopiti prelivom. Ohladiti tortu u frižideru nekoliko sati, a najbolje je ostaviti je preko noći kako bi se svi ukusi lepo proželi.
Dodatni saveti:
Biskvit: Vodite računa da ne prepečete biskvit, jer će biti tvrd. Testirajte ga čačkalicom, ako izlazi suva, gotov je.
Preliv: Nemojte previše natopiti biskvit, jer se već dovoljno vlaži od kreme.
Krem: Ako želite da krem bude gušći, koristite malo više skroba ili pudinga, a za lakši krem koristite više pavlake.
Održavanje svežine: Trileće je torta koja se najbolje konzumira kada se dobro ohladi, jer će svi slojevi bolje da se stisnu, a ukusi će se prožeti.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

SAVETI ZA KONTROLU PREJEDANJA: Nutricionistkinja otkrila kako smršati do leta

POTREBNA SU VAM SAMO DVA SASTOJKA: Recept za najukusniji čokoladni kolač

ODLIČNA ZAMENA ZA MESO: Naučite kako da pripremate i čuvate pečurke
