
Foto: FREEPIK.COM/timolina
U TRI KORAKA: Poznati kuvar otkriva kako da napravite savršen pire krompir
Čuveni britanski kuvar podelio je nekoliko svojih trikova koji će vam pomoći da napravite pire krompir bez mane
Pire krompir jedan je od omiljenih priloga uz razna jela od mesa i ribe, ali prema rečima proslavljenog kuvara, većina nas greši prilikom njegove pripreme.
Markus Vering, britanski kuvar koji je vodio restoran Marcus Belgravia sa Mišlenovom zvezdicom u hotelu The Berkeley u Najtsbridžu podelio je svoj recept za pire krompir u knjizi „Marcus Everyday”, otkrivajući neke od najčešćih grešaka koje mnogi ljudi prave kada pripremaju ovaj prilog.
Prema Veringu, mleko, maslac, so i biber se često koriste u pire krompiru za dodatni ukus, ali iako to sve lako zvuči, to nije baš tako lako izvesti. Tako u svojoj kolekciji recepata, kako pše „Mirror“, Markus savetuje tri ključna koraka:
– Isecite krompir ravnomerno, ravnomerno ga kuvajte i ne žurite.
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Brauni sa bananama
Tri ključna koraka za savršen pire krompir:
Prvi korak
Da bi pire ispao kako treba – kremast, lagan i savršen, krompir treba da bude približno iste veličine, a kada ga operemo, oljuštimo i osušimo, treba da ga isečemo na kockice iste veličine. Ako to ne uradimo, manji komadi će se brže skuvati i upiti vodu, dok će veći ostati nekuvani.
Drugi korak
Kada je u pitanju kuvanje krompira, većina stavi lonac slane vode da provri na najjačoj vatri, međutim, krompir treba kuvati na laganoj vatri, jer ako se kuva na previsokoj temperaturi, odnosno prebrzo, spolja će biti pre kuvan nego u sredini, tako da ćemo dobiti isti rezultat kao u prvom koraku – bezukusno vodenast pire krompir sa komadićima sirovog krompira.
Treći korak
Ako se sećate saveta kuvara sa početka ove priče, on kaže: „Kompir isecite ravnomerno, ravnomerno ga skuvajte i ne žurite“.
Ali šta zapravo znači da ne žurimo? To znači da kada je krompir skuvan, treba da ga ocedimo i ostavimo da odstoji pet minuta pre nego što pređemo na sledeći važan korak – gnječenje.
Na taj način će se ocediti višak tečnosti, toplota će prodreti sve do jezgra krompira, te će se lakše kombinovati sa puterom, sirom ili kajmakom tokom gnječenja.
Dobar trik:
– Kada je krompir potpuno kuvan, ali se još ne raspada, ocedite ga i ostavite da odstoji pet minuta, zatim ga lagano protresite i vratite u tiganj, ali ne na vatru. Krompir treba da bude dovoljno vruć da apsorbujte puter – savetuje ovaj kuvar.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

OČISTITE CREVA: Recept koji poboljšava probavu

ČUVAJTE TRADICIJU: Pet stvari koje mogu da unište ukus vaše supe

VIŠE ŠTETE NEGO POMOĆI: Koliko je zdravo jesti crni luk?

PRAVI TRADICIONALNI SPECIJALITET: Recept za pilav sa piletinom

RECEPT DANA: Čokoladni tart
