
Foto: FREEPIK.COM/ pixel-shot.com
UKUS NOSTALGIJE: Ledene Kocke koje će vas vratiti vas natrag u detinjstvo
Recept za nostalgični kolač koji vas vraća u detinjstvo
Ledene kocke su podsetnik da nežnost i jednostavnost ponekad znače više od svega. Kolač koji ne pokušava da impresionira, ali uvek uspe da osvoji.
Dok su trendovi u poslastičarstvu sve glasniji, sve šareniji i često sve skuplji, jedan kolač iz naizgled skromnog domaćeg repertoara tiho je, ali moćno, pronašao put nazad do naših trpeza.
Nema u njima skupih sastojaka.
Nema ni spektakularnih slojeva, punjenja ni ukrasa. A opet, retko koji kolač izazove toliku tišinu za stolom – onu kad svi prvi zalogaj pojedu u savršenoj zahvalnosti, kao da su na trenutak ponovo u kuhinji svojih baka.
Ledene kocke su vremeplov. Mekan, hladan, nežan, čokoladom obgrljen vremeplov. U njima se krije ono „nešto“ što ne može da se napiše u recept, ali može da se prepozna – miris nedeljnih ručkova, glasovi iz detinjstva, sigurnost doma.
Snimajući novu emisiju o starinskim receptima, jedna voditeljka se rasplakala dok je pričala o ledenim kockama.
PROČITAJTE: UKUSOM VRAĆA U DETINJSTVO: Recept za krompir čorbu sa piletinom
– To je bio jedini kolač koji je moj tata pravio, kada mama nije bila kod kuće – rekla je – Nikad ga nije sekla pravilno, ali je znao da je ohladi do savršenstva.
Zato smo odlučili da vam danas, iz srca, poklonimo najlepši, provereni recept za ledene kocke, baš onakav kakav pamtite – s blagom vanilastom kremom, mekanim biskvitom i tankim slojem čokolade koji lagano pucketa pod viljuškom
Sastojci za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
Krem:
1 l mleka
10 kašika šećera
3 kesice vanilin pudinga
125 g maslaca (ili margarina)
1 vanilin šećer
Glazura:
100 g crne čokolade
3 kašike mleka
2 kašike ulja
Priprema:

Biskvit:
Umutite jaja sa šećerom dok masa ne postane penasta i svetla. U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa dodajte postepeno u jaja. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 20 minuta. Ohladite.
Krem:
Od 1 l mleka odvojite 200 ml, a ostatak stavite da provri sa šećerom i vanilin šećerom. Umutite puding u preostalom mleku i zakuvajte u ključalo mleko. Kuvajte dok se ne zgusne. Kada se potpuno ohladi, dodajte umućen maslac. Izmešajte da krem postane gladak.
Slaganje:
Na ohlađen biskvit nanesite krem, lepo poravnajte. Ostavite da se stegne 30 minuta u frižideru.
Glazura:
Otopite čokoladu s mlekom i uljem, pa prelijte preko kreme. Ostavite kolač nekoliko sati da se lepo ohladi – idealno preko noći.
Ledene kocke su još lepše kad se služe hladne uz kafu, a ako volite da eksperimentišete, možete u krem dodati i malo ruma, ili preko glazure narendati koricu pomorandže – za miris detinjstva sa malim obrtom.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

TAJNE PROFESIONALACA: Lak trik za najmekanije palačinke

UKUS NOSTALGIJE: Ledene Kocke koje će vas vratiti vas natrag u detinjstvo

UKUSOM VRAĆA U DETINJSTVO: Recept za krompir čorbu sa piletinom

RECEPT DANA: Burek sa sirom
