
Foto: Pixabay/Ilustracija
VITAMINSKA BOMBA: Za svakoga po nešto!
Potaži su idealni za prolećne dane kada možemo da nabavimo sve namirnice, zdrav i brz obrok za celu porodicu
1. Potaž od paradajza
Sastojci:
- 1 kg paradajza
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 šargarepa
- 1 stabljika celera
- 1 l povrtnog bujona
- So i biber po ukusu
- Svež bosiljak za dekoraciju
ZA SVE LJUBITELJE KULENA, OVO JE PRAVA STVAR ZA VAS! Uz šolju jogurta, prste da poližeš!
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti seckani luk, beli luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju.
Dodati seckani paradajz i kuvati još 10 minuta.
Naliti povrtnim bujonom i kuvati 20 minuta.
Izblendirati sve sastojke u glatku smesu.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, dekorisati bosiljkom.
2. Potaž od bundeve
Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 ml pilećeg ili povrtnog bujona
- 200 ml pavlake za kuvanje
- So, biber, muskatni oraščić po ukusu
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti seckani luk i beli luk dok ne omekšaju.
Dodati kockice bundeve i kuvati 10 minuta.
Dodati bujon i kuvati dok bundeva ne omekša, oko 20 minuta.
Izblendirati smesu, dodati pavlaku, so, biber i muskatni oraščić.
Kuvati još 5 minuta na laganoj vatri.
3. Potaž od brokolija
Sastojci:
- 500 g brokolija
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 krompir
- 1 l povrtnog bujona
- So i biber po ukusu
- Kisela pavlaka za serviranje
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti seckani luk i beli luk dok ne omekšaju.
Dodati kockice krompira i brokoli, kuvati 10 minuta.
Dodati povrtni bujon i kuvati dok povrće ne omekša, oko 20 minuta.
Izblendirati smesu, posoliti i pobiberiti po ukusu.
Servirati sa kašikom kisele pavlake.
4. Potaž od šargarepe i đumbira
Sastojci:
- 1 kg šargarepe
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica svežeg rendanog đumbira
- 1 l povrtnog bujona
- So i biber po ukusu
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti seckani luk, beli luk i đumbir dok ne omekšaju.
Dodati seckanu šargarepu i kuvati 10 minuta.
Dodati povrtni bujon i kuvati dok šargarepa ne omekša, oko 20 minuta.
Izblendirati smesu, posoliti i pobiberiti po ukusu.
5. Potaž od tikvica
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 krompir
- 1 l povrtnog bujona
- So i biber po ukusu
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti seckani luk i beli luk dok ne omekšaju.
Dodati kockice krompira i tikvica, kuvati 10 minuta.
Dodati povrtni bujon i kuvati dok povrće ne omekša, oko 20 minuta.
Izblendirati smesu, posoliti i pobiberiti po ukusu.
6. Potaž od pečuraka
Sastojci:
- 500 g pečuraka (šampinjoni ili drugi po izboru)
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 krompir
- 1 l povrtnog bujona
- 200 ml pavlake za kuvanje
- So i biber po ukusu
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti seckani luk, beli luk i pečurke dok ne omekšaju.
Dodati kockice krompira i kuvati 10 minuta.
Dodati povrtni bujon i kuvati dok povrće ne omekša, oko 20 minuta.
Izblendirati smesu, dodati pavlaku, posoliti i pobiberiti po ukusu.
7. Potaž od leblebije
Sastojci:
- 250 g leblebije (namočene preko noći)
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 šargarepa
- 1 stabljika celera
- 1 l povrtnog bujona
- So, biber, kumin po ukusu
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti seckani luk, beli luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju.
Dodati leblebiju i kuvati 10 minuta.
Dodati povrtni bujon i kuvati dok leblebija ne omekša, oko 30-40 minuta.
Izblendirati smesu, posoliti, pobiberiti i dodati kumin po ukusu.
Prijatno!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

BIFTEK VELINGTON: Rapsodija ukusa u svakom zalogaju

RECEPT DANA: Burek sa spanaćem i sirom

MUSAKA SA TIKVICAMA: Eksplozija ukusa u svakom zalogaju

PLJESKAVICE OD SPANAĆA: Nećete ni primetiti da nedostaje meso

UKUSNE I ZDRAVE: Pet razloga da u ishranu uvrstite kajsije
