Izvor: 24SEDAM
12.09.2024 u 15:58
0

ZAŠTO CRNI LUK IZAZIVA SUZE: Otkrivamo jednostavan trik s ledom koji menja sve

-Da li vas zamaraju suze svakog puta kad seckate luk -Rešite ovaj problem zauvek uz samo jedan prost korak

Svi smo to iskusili – trenutak kada počnete da seckate crni ili crveni luk, a oči vam se napune suzama kao da se nešto zaista tužno dogodilo. Naizgled jednostavan zadatak može brzo postati prava emotivna scena u kuhinji. Dok brišete oči i pokušavate da zadržite koncentraciju, pitate se – zar mora ovako svakog puta? A izostaviti ga – nije opcija.

Srećom, postoji način da se rešite tih suza i uživate u kuvanju bez ovog neprijatnog iskustva, a nije trik Marte Stjuart. I to na vrlo jednostavan način! Sve što vam je potrebno je malo hladne vode i leda.

Zašto crni luk izaziva suze?

Dok sečemo luk na sitne komade, nesvesno oštećujemo njegove ćelije iz kojih se ispušta hemikalija poznata kao lakrimator. Ova hemikalija, u kontaktu s vlagom u očima, stvara iritantna jedinjenja koja dovode do stvaranja sumporne kiseline, zbog čega naše oči automatski proizvode suze kako bi se zaštitile i čistile oko od ovih supstanci.

I ne samo to, osim suzenja tokom seckanja, crni luk često izaziva zadah i osećamo ga iz želuca još dugo nakon konzumacije. Na sreću, postoji jednostavan trik da se ublaži njegova žestina, a sve što vam je potrebno jesu led i hladna voda.

Trik koji uvek uspe

Jednostavno rešenje je zapanjujuće efikasno. Nakon što iseckate luk, stavite ga u činiju sa hladnom vodom i ledom. Ova tehnika ne samo da pomaže u smanjenju iritacije očiju, već ublažava i jak ukus luka, zadržavajući njegovu prirodnu slatkoću.

Priprema:

1. Iseckajte luk po želji (crveni, žuti ili srebrnjak).

2. Stavite ga u činiju sa hladnom vodom i ledom.

3. Po želji, dodajte malo soli ili sirćeta za dodatni kiselkasti ukus. Ostavite luk da odstoji desetak minuta, zatim ga osušite papirnim ubrusima i koristite u salatama ili sendvičima.

Ukoliko vam na rukama ostane neprijatni miris luka, otarasite ga se uz pomoć četiri jednostavna trika.

Ovaj jednostavan trik vam omogućava da uživate u luku bez suza i jakog ukusa, dajući savršen dodatak svakom jelu!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter